Франция трябва да подобри наличието на палиативни грижи. Това заяви президентът на страната Еманюел Макрон, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че до края на лятото ще бъде изготвен проектозакон относно евентуалното разрешаване на някаква форма на асистирана смърт.

Макрон поясни, че законопроектът ще се основава на работата на група от 184 произволно избрани френски граждани, които обсъждат въпроса от декември насам. Тяхната работа е приключила този уикенд, като 76% от тях подкрепят разрешаването на някаква форма на асистирана смърт за тези, които я искат.

Макрон не уточни дали иска евтаназията или асистираното самоубийство да бъдат разрешени във Франция, нито дали законопроектът ще включва някое или и двете от тях. Той посочи, че обмислянето на въпроса ще продължи, като подчерта, че консенсусът по такъв чувствителен въпрос е важен.

Австрия узакони асистираното самоубийство

Австрия узакони асистираното самоубийство

Евтаназията ще се извършва само в съответствие със строги критерии

Националният съвет към Ордена на лекарите на Франция заяви, че се противопоставя на включването на лекари в подпомагането на хората да се самоубият.

Асистираното самоубийство - когато медицинският персонал предоставя на някого средствата да сложи край на живота си, или доброволната евтаназия - при която лекар играе активна роля, за да сложи край на живота на дадено лице по искане на същото лице - са разрешени в няколко страни в Европа.

Подпомаганото самоубийство е легално в Швейцария от 40-те години на миналия век.

Евтаназията е законна в Белгия, Нидерландия, Люксембург и Испания, а миналата година италианец, парализиран от 12 години при пътнотранспортно произшествие, прекрати живота си в първи случай на асистирано самоубийство в Италия.

В други страни от ЕС, като Португалия, се водят разгорещени дебати по въпроса.

Някои други държави приемат само пасивната евтаназия, при която по искане на пациента се прекратява част от медицинското лечение, което води до смъртта на лицето.

Тайната вечеря на Макрон - ще разреши ли асистираното самоубийство

Тайната вечеря на Макрон - ще разреши ли асистираното самоубийство

Оформя се мнозинство в полза на евтаназията