Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза наложи за втори път вето на закон, който позволява на неизлечимо болни хора да търсят помощ от лекар, за да сложат край на живота си. Така на практика приемането на текстовете се отлага до избирането на нов парламент, съобщава Ройтерс.

Законът бе приет от парламента през януари, но после Конституционният съд изрази някои резерви за него. Парламентът внесе промени в текста и го прие наново по-рано този месец. Именно на тази преработена версия държавният глава наложи вето.

Марселу Ребелу де Соуза аргументира решението си за ветото с това, че трябва да се внесат някои пояснения. По-специално президентът иска депутатите да уточнят дали прибягването до асистирана по медикаментозен начин смърт може да бъде разрешено в случай на фатално, нелечимо или само сериозно заболяване. И трите термина фигурират в текста на закона.

Всичко това се случва в момент, в който президентът на Португалия вече обяви намерението си да разпусне законодателния орган и да свика предсрочни избори за 30 януари.

Португалският парламент гласува "за" евтаназията

Португалският парламент гласува "за" евтаназията

Президентът има дълбоки резерви относно процедурата