Португалският парламент одобри преработен законопроект за легализиране на евтаназията за неизлечимо болни или тежко ранени хора, предаде Euronews. Новата версия, одобрена със 138 гласа "за" 84 гласа "против", вече съдържа по-ясни формулировки.

Документът обаче изисква подписа на президента на Португалия Марселу де Соуса, за да стане закон, а е известно, че той има дълбоки резерви. Ако той подпише втората версия на законопроекта, Португалия ще стане една от малкото страни в света, които разрешават процедурите.

Парламентът на Португалия узакони евтаназията

Парламентът на Португалия узакони евтаназията

Законопроектът бе одобрен от 136 депутати срещу 78

Припомняме, че парламентът прие първата версия на законопроекта през януари, но той беше отхвърлен от Конституционния съд на страната след искане за преразглеждане от президента. Повечето от съдиите в съда заключиха, че формулировката на законопроекта е "неточна" в дефиницията на обстоятелствата, при които може да бъде предоставено право на смърт.

"Сериозно нараняване" сега се описва като "окончателно и значително инвалидизиращо, което прави човек зависим от другите за извършване на елементарни задачи от ежедневния живот". Предложеният закон гласи, че трябва да има "много висока сигурност или вероятност такива ограничения да издържат във времето без възможност за лечение или значително подобрение". Законопроектът получи подкрепа от повечето лявоцентристки партии в португалския парламент.

Испания разреши евтаназията

Испания разреши евтаназията

Испания е четвъртата европейска държава

Само Белгия, Люксембург, Холандия и Испания са легализирали форми на евтаназия в Европа.