Френското правителство определи отказа на Италия да приеме спасителен кораб, превозващ над 200 мигранти, като неприятен жест, съобщи АФП.

"Това е лош жест, но важното е да продължим сътрудничеството и да не го оставяме така", казаха от обкръжението на президента Еманюел Макрон. Хората, слезли на брега в Тулон, ще бъдат приспаднати от броя, който приемаме тази година като част от нашата солидарност с Италия".

От 234 души, спасени от кораба в Средиземно море, на повече от половината е отказан достъп във Франция.

"От 234 души - към момента на писане всички процедури не са приключили - 44 са признати за непълнолетни, 60 могат да кандидатстват за убежище, включително сирийци, суданци и еритрейци, молбите на 44 са отхвърлени днес", каза Жерал Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция.

След отказа на Рим да приеме Ocean Viking, Франция призова за "европейски инициативи" за "по-добър контрол на своите външни граници".

Италия съжалява за спора с Франция заради кораба с мигранти

Италия съжалява за спора с Франция заради кораба с мигранти

Рим обаче иска преразпределение на мигрантския поток

Италианският вътрешен министър наскоро защити линията, възприета от новото дясно правителство, като призова Европа да овладее по-силно "феномена" на миграцията.

Вътрешните министри на ЕС ще се срещнат в Брюксел следващата седмица, за да обсъдят миграционната политика в светлината на настоящата криза.

Припомняме, че Италия заяви в сряда, че съжалява за напрежението с Париж заради мигрантите, което се повиши миналата седмица. 

Вътрешният министър на Италия Матео Пиантедоси каза, че корабът "Оушън Викинг", който плава под норвежки флаг и се управлява от неправителствената организация (НПО) SOS Mediterranee, "автономно" е решил да се отправи към френския бряг, след като е прекарал дни край остров Сицилия.

Франция обвини новото дясно правителство в Рим, че нарушава доверието между двете страни и международните норми относно правата за мигрантите и каза, че няма да приеме 3000 мигранти, които преди това е обещала да приеме от Италия.

Премиерът Джорджия Мелони нарече реакцията на Париж "неразбираема и неоправдана", а спорът изглежда се охлади едва в понеделник след разговорите между италианския и френския президент Серджо Матарела и Еманюел Макрон.

Италия отбеляза рязко увеличение на пристигащите по море мигранти тази година, - почти 93 000 души, в сравнение с 59 300 през същия период на миналата година. Около 15% от тях са прибрани от благотворителни кораби.

Въпреки това Рим миналата година е приел по-малко бежанци като процент от населението си в сравнение със страни от ЕС като Франция, Германия и Испания, показват данните на мозъчния тръст ISPI, и през последните две години Италия е обработила по-малко молби за убежище.