Италия заяви в сряда, че съжалява за напрежението с Париж заради мигрантите, което се повиши миналата седмица, след като кораб на неправителствена организация който не беше допуснат в италианските пристанища, акостира в Южна Франция, за да свали на брега около 230 души, спасени в морето, предава Ройтерс.

Вътрешният министър на Италия Матео Пиантедоси каза, че корабът "Оушън Викинг", който плава под норвежки флаг и се управлява от неправителствената организация (НПО) SOS Mediterranee, "автономно" е решил да се отправи към френския бряг, след като е прекарал дни край остров Сицилия.

"Италия никога не е имала за цел подобно решение, което създаде международно напрежение... и може да доведе до последици върху миграционните политики на европейско ниво", каза Пиантедоси пред горната камара на италианския парламент.

Франция обвини новото дясно правителство в Рим, че нарушава доверието между двете страни и международните норми относно правата за мигрантите и каза, че няма да приеме 3000 мигранти, които преди това е обещала да приеме от Италия.

Премиерът Джорджия Мелони нарече реакцията на Париж "неразбираема и неоправдана", а спорът изглежда се охлади едва в понеделник след разговорите между италианския и френския президент Серджо Матарела и Еманюел Макрон.

SOS Mediterranee реагира на изказването на Пиантедоси в"Туитър", заявявайки, че Италия "не е оставила друг избор, освен да поискат от Франция безопасно пристанище", въпреки че това означава повече време в морето, след като са прекарали повече от две седмици край италианското крайбрежие.

"Да се ​​наложи да плавате около два дни, преди да стигнете до пристанището за слизане, е ужасен удар, нанесен от държавите-членки на ЕС и асоциираните държави съгласно морските и хуманитарните закони", заявиха от неправителствена организация.

Пиантедоси, държавен служител от кариерата, настоя, че съгласно международното право Италия няма задължение да поема отговорността за мигранти, спасени от "частни кораби", и каза, че благотворителните кораби, плаващи под флага на други държави, трябва да се обърнат към тях за помощ.

"Италия винаги е подчертавала необходимостта пристигащите мигранти да не тежат само на страните по външната граница на Европа", каза Пиантедоси, като също така критикува недостатъчното преразпределение в рамките на схемата на ЕС за споделяне на тежестта на мигрантския поток.

Италия отбеляза рязко увеличение на пристигащите по море мигранти тази година, - почти 93 000 души, в сравнение с 59 300 през същия период на миналата година. Около 15% от тях са прибрани от благотворителни кораби.

Въпреки това Рим миналата година е приел по-малко бежанци като процент от населението си в сравнение със страни от ЕС като Франция, Германия и Испания, показват данните на мозъчния тръст ISPI, и през последните две години Италия е обработила по-малко молби за убежище.

Пиантедоси каза, че Италия обмисля предлагането на миграционни канали на страни, които приемат репатриране и помагат за предотвратяване на пътуването на мигрантите по море.

"Целта ще бъде справяне с трафика на мигранти и в същото време укрепване на законните канали за влизане", каза той.

Фронтекс отчита скок на нелегалната миграция

Фронтекс отчита скок на нелегалната миграция

Най-натоварен е западнобалканския маршрут