Италианският премиер Джорджия Мелони отвърна на Франция в спор за това кой трябва да отговаря за приемането на мигранти, спасени в Средиземно море, съобщава "Ройтерс".

Бях поразена от агресивната реакция на френското правителство, която от моя гледна точка е неразбираема и неоправдана, заяви Мелони на пресконференция.

Тя бе категорична, че Италия не може да бъде единствената дестинация за мигранти от Африка.

Коментарът ѝ идва, след като по-рано днес корабът на неправителствената организация "Оушън Вайкинг", превозващ спасени 200 мигранти, акостира в пристанището на Тулон след напрегнат спор с правителството на Италия, за чието отношение към мигрантите Париж каза, че "горчиво съжалява".

Франция прие кораб с мигранти, прогонен от Италия

Франция прие кораб с мигранти, прогонен от Италия

Това предизвика полемика между двете страни

Имиграцията предизвика голям спор между двете страни, а вътрешният министър на Франция Жерар Дарманин каза, че забраната на дясното правителство на Италия корабът да акостира на нейно пристанище, макар да стоя много време по-близо до Италия, отколкото до Франция, е "неразбираема" и "егоистична".

Въпросът за справяне с имиграцията в до голяма степен свободния от граници Европейски съюз е източник на напрежение от години, особено в граничните средиземноморски страни.

Италия и Испания, където пристигат повечето от мигрантите, пресичащи Средиземно море с лодки, настояват други страни, включително Франция, да направят повече, за да облекчат мигрантския натиск.

Пристигащите мигранти по море в Италия са се увеличили тази година до 85 991, в сравнение с 53 825 през същия период на миналата година. Броят все още е доста под пиковите числа през 2014-2016 г.

Италия отново не приема мигранти в пристанищата си

Италия отново не приема мигранти в пристанищата си

Засега и Малта отказва да приеме три кораба с близо хиляда мигранти