Граничната агенция на Европейския съюз "Фронтекс" съобщи в понеделник, че броят на нелегалните влизания на мигранти е нараснал до над 275 000 през периода януари - октомври тази година, предава Associated Press.

Цифрата е със 73% по-висока в сравнение със същото време през 2021 г. и най-високата от пика през 2016 г., заявиха от "Фронтекс".

Базираната във Варшава Европейска агенция за гранична и брегова охрана "Фронекс" каза, че повечето влизания продължават да бъдат по западнобалканския маршрут, където са засечени над 128 000 нелегални мигранти - предимно от Бурунди, Афганистан и Ирак.

Централният средиземноморски маршрут, по който мигрантите основно се опитват да стигнат до Италия, също отбеляза 48% увеличение на неразрешените пристигания, надхвърляйки 79 000 през първите 10 месеца на 2022 г., се казва в изявлението на "Фронтекс".

Франция прие кораб с мигранти, прогонен от Италия

Франция прие кораб с мигранти, прогонен от Италия

Това предизвика полемика между двете страни

Въпреки това активността се е забавила по западносредиземноморския маршрут и по сухопътния маршрут от Украйна и Беларус. Членовете на ЕС Полша, Литва и Латвия изградиха стени по границите си с Беларус, за да спрат мигрантите, които се опитват да влязат нелегално.

Frontex каза, че големият брой преминавания в района на Западните Балкани "може да се дължи на многократни опити за пресичане на границата от вече присъстващи мигранти" в района, но също и на хора, "злоупотребяващи с безвизовия достъп до региона".

В изявлението се казва, че някои мигранти летят без визи до Белград и след това се насочват към външната граница на 27-членния блок.

В отговор на тези процеси "Фронтекс" е изпратила повече от 500 офицери и служители в региона.

Общо повече от 2300 офицери и служители на Frontex "участват в различни оперативни дейности на външната граница на ЕС", заявиха от Агенцията.

Унгария залови двама каналджии и 21 мигранти след гонка с полицията

Унгария залови двама каналджии и 21 мигранти след гонка с полицията

Двамата са стреляли по полицаи, но няма пострадали