Франция обяви, че руският опозиционен лидер Алексей Навални, който е настанен в болница в Германия, след като се предполага, че е бил отровен в Сибир, е станал жертва на "престъпление" и призова Москва да проведе бързо разследване на случая, съобщава "Франс прес". 

"Франция изразява дълбоката си загриженост във връзка с това престъпно деяние, извършено срещу голяма фигура в руския политически живот", се подчертава в изявление на френското външно министерство.

Кремъл за обвиненията за отравянето на Навални: "празен шум" и "нищо общо с истината"

Кремъл за обвиненията за отравянето на Навални: "празен шум" и "нищо общо с истината"

"Не можем да се отнасяме сериозно към обвиненията

Ведомството призова Русия да "проведе бързо и прозрачно разследване, което ще позволи да се установят обстоятелствата, при които е извършен този акт".

"Лицата, отговорни за този акт, трябва да бъдат идентифицирани и изправени пред съд", се настоява още в изявлението.

44-годишният Навални, който е един от най-ожесточените критици на руския президент Владимир Путин, се лекува в берлинската болница "Шарите", след като се разболя при полет в Сибир миналия четвъртък.

Меркел иска от Русия разследване по случая "Навални"

Меркел иска от Русия разследване по случая "Навални"

След разкритията, че е бил отровен

Привържениците му твърдят, че Навални е бил отровен от нещо в чашата му на сибирско летище, преди да се качи на полет до Москва, като обвиниха Путин.

Берлинската клиника обяви вчера, че клиничните изследвания "показват отравяне с вещество от групата на инхибиторите на холинестеразата", вещества, които се използват в нервнопаралитични агенти, както и някои лекарства и инсектициди.

Ала говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руските медици били диагностицирали състоянието на Навални по подобен начин на германските лекари, но не знаели какво го е причинило.

Франция при управлението на президента Еманюел Макрон провежда политика на диалог с Русия, дори по въпроси, по които те не са съгласни, позиция, която понякога го поставя в противоречие със съюзниците от Европейския съюз.

Изследванията на Навални в "Шарите" показват отравяне

Изследванията на Навални в "Шарите" показват отравяне

"Резултатът от заболяването остава несигурен"