Германският канцлер Ангела Меркел поиска пълна прозрачност от Русия по случая с опозиционера Алексей Навални, предаде "Блумбърг".

Това заяви Меркел в съвместно изявление с външния министър Хайко Маас. "Виновните трябва да бъдат разследвани и изправени пред съда."

Случаят бележи рязка ескалация на напрежението между Запада и Кремъл. Служител на САЩ предупреди по-рано в понеделник, че потвърждението, че е отровен, ще превърне случая в основен проблем.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не е дал коментар.

Изследванията на Навални в "Шарите" показват отравяне

Изследванията на Навални в "Шарите" показват отравяне

"Резултатът от заболяването остава несигурен"

Припомняме, че изследванията, извършени на руския опозиционер Алексей Навален, показват отравяне. Това обявиха от берлинската болница "Шарите", където той беше приет за лечение през уикенда.

Точният състав на веществата все още не е известен, като задълбоченият анализ продължава. Той е потвърден нееднократно и в независими лаборатории.

Болницата, лекуващите лекари и съпругата на Навални Юлия се намират в непрекъснат контакт, като Юлия Навални е поискала изрично всички резултати да бъдат публични. "Шарите" уверява, че решението за публикуване на подробности за състоянието на пациента ще бъде в съответствие с неговите желания.

В Германия нарекоха отравянето на Навални "частично вероятно"

В Германия нарекоха отравянето на Навални "частично вероятно"

Навални имал нужда от предоставяне на лична защита

Резултатите бяха потвърдени и от прессекретаря на Навлани, Кира Ярмиш, която заявява и че сега очаква Следственият комитет на РФ да образува разследване по случая.