Диагнозата за състоянието на руския опозиционер Алексей Навални, направена от германската клиника "Шарите", не показва, че той дефинитивно е бил отровен. Това обяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от "Спутник".

Той коментира и обвиненията, че Кремъл стои зад предполагаемото отравяне на Навални.

"Не можем да се отнасяме сериозно към обвиненията, които споменахте. Тези обвинения нямат абсолютно нищо общо с истината и приличат повече на празен шум", увери Песков пред репортери.

Изследванията на Навални в "Шарите" показват отравяне

Изследванията на Навални в "Шарите" показват отравяне

"Резултатът от заболяването остава несигурен"

Говорителят добави, че Кремъл не разбирал защо германските лекари са достигнали до заключенията си толкова бързо.

"Не разбираме защо нашите германски колеги бързат да използват думата "отравяне" и т. н. Тази версия беше сред първите, които бяха разгледани от нашите лекари, но, повтарям, точното вещество не беше определено", каза Песков.

Лекарите от берлинската клиника "Шарите" заявиха вчера, че Навални е имал интоксикация с инхибитори на холинестеразата, но тестовете за определяне на използваното вещество продължават.

Меркел иска от Русия разследване по случая "Навални"

Меркел иска от Русия разследване по случая "Навални"

След разкритията, че е бил отровен

Песков отбеляза, че анализите на руските и германските лекари били сходни, но те направили различни изводи. Руските лекари открили ниска холинестераза в първите часове след като Навални беше хоспитализиран и веднага са започнали да използват атропин, който сега се прилагал и от лекарите в Берлин.

"Ако германските лекари имат основания да използват тази версия като основна, вероятно ще бъде представена някаква информация (за да се обосноват)", коментира още приближеният на Путин.

Кремъл не виждал причина да започне разследване на предполагаемо отравяне на Навални, подчерта говорителят на Путин и добави, че разследване можело да бъде започнато само ако отравянето бъде потвърдено.

В Германия нарекоха отравянето на Навални "частично вероятно"

В Германия нарекоха отравянето на Навални "частично вероятно"

Навални имал нужда от предоставяне на лична защита

"Веществото трябва първо да бъде намерено, за да разберем какво е причинило това състояние. Трябва да има основания за разследване. Засега виждаме коматозен пациент", обясни Песков.

Най-важното в момента е да помогнем на Навални да се оправи, добави той.

Междувременно върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел коментира случая "Навални", призовавайки Москва да започне на разследване на болестта на опозиционера.

"Резултатите от предварителните изследвания от болницата "Шарите" в Берлин показват, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен по време на престоя си в Сибир... Задължително е руските власти да започнат независимо и прозрачно разследване за отравянето на г-н Навални без забавяне", настоя Борел.

Отровен или не, Навални ще оцелее

Отровен или не, Навални ще оцелее

Лекарите в сибирската болница твърдят, че са му спасили живота