Франция отзова посланика си в Азербайджан, съобщава "Франс прес".

Външното министерство посочи, че президентът Еманюел Макрон е приел посланик Ан Бойон в Париж, за да обсъдят въпроса, и обвини Баку, че през последните месеци продължава "едностранни действия, които вредят на отношенията между нашите две страни".

Отношенията между Азербайджан и Франция - традиционен съюзник на Армения и страна със значителна арменска диаспора - отдавна са обтегнати, като напрежението е съсредоточено върху азербайджанския регион Нагорни Карабах.

Той беше завзет от арменски сепаратисти във война при падането на СССР, но азербайджанските сили си възвърнаха контрола над голяма част от региона в конфликт през 2020 г., а след това отвоюваха и останалата част от територията в светкавична офанзива през септември 2023 г.

Алиев обвини Франция за евентуален бъдещ конфликт с Армения

Алиев обвини Франция за евентуален бъдещ конфликт с Армения

Той каза, че осем села в Азербайджан "все още са под арменска окупация"

Макрон и други френски официални лица отдавна имат опасения, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев няма да спре дотук и има планове и за арменската територия.

По време на срещата си с Бойон френският президент е заявил, че "съжалява за действията на Азербайджан и е изразил желание за изясняване на намеренията от азербайджанска страна", съобщиха от външното министерство.

Имаше опити за напредък в преговорите за нормализиране на отношенията между Азербайджан и Армения, но досега е постигнат малък прогрес.

"Франция отново заявява подкрепата си за нормализирането на отношенията между Азербайджан и Армения при зачитане на международното право и териториалната цялост на двете страни", подчертаха от министерството.

Франция подпомага военно Армения

Франция подпомага военно Армения

Въпреки предупрежденията на Азербайджан, че това ще доведе до напрежение

На фона на влошаващите се отношения с Москва Армения разчита все повече на Франция и относно сътрудничеството в областта на отбраната.

През февруари Армения одобри споразумение за закупуване на прецизни пушки от френския оръжеен производител PGM, въпреки че цената им не беше разкрита.

През октомври 2023 г. Франция обяви продажбата на отбранително оборудване - три радарни системи и очила за нощно виждане - на Армения, което разгневи Азербайджан.