Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан предупреди Иран да не идва на следващия кръг от преговори за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. с "престорена" преговорна позиция, ден след като Париж призова управителното тяло на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да изпрати на Иран твърдо послание, предаде "Ройтерс".

Техеран по-рано днес отговори на Париж, като настоя, че МААЕ, която проверява спазването от страна на Техеран на споразумението от 2015 г. със световните сили, ограничаващо ядрената програма на Иран, трябва да бъде "свободна от каквото и да било политическо поведение".

МААЕ се оплака: ядрените инспектори в Иран са подложени на агресивни проверки

МААЕ се оплака: ядрените инспектори в Иран са подложени на агресивни проверки

МААЕ изброява дълъг списък от райони, до които инспекторите вече нямат достъп

Изявленията подчертаха нарастващото напрежение преди САЩ, Иран и световните сили да възобновят непреките преговори за възстановяване на споразумението на 29 ноември, пет дни след заседание на Управителния съвет на МААЕ.

Западни дипломати казват, че изтича времето за съживяване на пакта, от което тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа през 2018 г., разгневявайки Иран и разтревожвайки другите участващи световни сили - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия.

Между април и юни бяха проведени шест кръга от непреки преговори. Преговорите бяха прекъснати след избора на новия ирански президент Ебрахим Раиси, който отсече, че Иран няма да отстъпи в преговорите.

На 29 ноември Иран се връща на ядрените преговори във Виена

На 29 ноември Иран се връща на ядрените преговори във Виена

Надежда за нормализация на напрежението

Париж предупреди Техеран за това, което американските и европейските дипломати смятат за нереалистични искания, включително призив за премахване на всички санкции на САЩ и ЕС, наложени от 2017 г.

Жан-Ив льо Дриан заяви пред в. "Монд", че Париж искал първо да установи дали преговорите ще се възобновят там, където приключиха през юни.

"Ако тази дискусия е престорена, тогава ще трябва да разглеждаме JCPoA (Съвместния всеобхватен план за действие) за празен", посочи той, визирайки споразумението от 2015 г.

Байдън: По света има достатъчно нефт, за да го купуваме от Иран

Байдън: По света има достатъчно нефт, за да го купуваме от Иран

Нов натиск над Техеран

"САЩ са готови да се върнат към преговорите, където те спряха през юни, за да могат да бъдат приключени бързо. Ще преценим от 29-и и в следващите дни дали това е и иранската воля", коментира още френският първи дипломат.

Франция настоя вчера, че трябва да бъде изпратено категорично послание към Иран относно ядрените му дейности и липсата на сътрудничество. 

Дипломати посочват, че е малко вероятно западните сили да предприемат твърди действия като прокарване на резолюция на Управителния съвет на МААЕ, която упреква Иран, заради опасение да не застраши преговорите на 29 ноември.

Техеран изтъкна днес, че МААЕ не трябва да се политизира.

"Като отговорен член на Международната агенция за атомна енергия, Иран винаги е подчертавал, че репутацията на МААЕ като технически и специализиран орган на Организацията на обединените нации трябва да бъде свободна от каквото и да било политическо поведение", се подчертава в изявление на иранското външно министерство. 

Съгласно споразумението от 2015 г. Иран ограничи ядрената си програма в замяна на освобождаване от санкции. Решението на Тръмп от 2018 г. да наложи отново санкциите на САЩ накара Техеран да започне да нарушава ядрените си ограничения.

Борел е оптимист за нови ядрени преговори с Иран

Борел е оптимист за нови ядрени преговори с Иран

Топ дипломатът на ЕС обаче не потвърди дали този четвъртък ще се проведе среща в Брюксел