На 29 ноември Иран ще поднови преговорите по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) относно иранската ядрена програма във Виена, разкри АП.

Агенцията се позова на иранския заместник-министър на външните работи Али Бакери-Кани.

Той уточни, че сделката е била договорена с Енрике Мора, който е координатор на ЕС за преговорите във Виена по иранската ядрена програма.

Борел засегна иранската ядрена сделка на Г-7

Борел засегна иранската ядрена сделка на Г-7

Срещата на министрите е започнала с важна дискусия за Иран и КНДР

"В телефонен разговор с Енрике Мора се съгласихме да възобновим преговорите във Виена на 29 ноември", потвърди в профила си в "Туитър" Али Бакери-Кани.

Външната служба на ЕС от своя страна издаде прессъобщение, потвърждаващо тази дата. В документаа се уточнява, че в преговорите ще участват представители на Китай, Франция, Германия, Русия, Великобритания и Иран.

"От името на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, заместник-генералният секретар на Европейската служба за външна дейност Енрике Мора ще председателства съвместната комисия", се казва в изявлението.

Москва и Техеран призоваха за спасяване на иранската ядрена сделка

Москва и Техеран призоваха за спасяване на иранската ядрена сделка

Министрите на външните работи на двете държави проведоха първи разговори

Постоянният представител на Русия при международните организации във Виена Михаил Улянов също потвърди възобновяването на преговорния процес по иранската ядрена сделка. Той туитна, че това "дългоочаквано колективно решение" проправя пътя за премахване на санкциите на САЩ и за връщане на Иран "към пълно прилагане на ядрените разпоредби на споразумението от 2015 г.".

Припомняме, че по време на управлението на американския президент Доналд Тръмп САЩ едностранно се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г., сключено с Иран, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия и насочено към възпиране на Техеран да разработи ядрено оръжие.

Настоящият президент Джо Байдън има за цел да възстанови сделката. Страните обаче не могат да постигнат споразумение по това какви ограничения трябва да приеме Иран и кои от наложените санкции да премахне Вашингтон.

Байдън преговарял с Иран за ядрена сделка

Байдън преговарял с Иран за ядрена сделка

Нова инициатива на Белия дом

В началото на септември новият иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Техеран е готов да започне преговори със световните нации за подновяване на ядрената си сделка от 2015 г.

През последните месеци Техеран се похвали с пробив в обогатяването на уран.