Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел отказа да потвърди дали дипломатите на ЕС и Иран ще се срещнат в Брюксел този четвъртък, за да се опитат да съживят преговорите по ядрената сделка, съобщава "Ройтерс".

Той обаче изрази надежда, че скоро действително ще се проведе такава среща.

По информация на "Блумбърг" иранският външен министър е обявил датата в неделя. Миналата седмица висш служител на ЕС пък потвърди, че се предвижда срещите да се проведат в Брюксел, а не във Виена, но не посочи дата.

Германия попари Иран за  ядрените преговори - не разрешава нови условия

Германия попари Иран за ядрените преговори - не разрешава нови условия

Техеран поиска САЩ да размразят ирански активи за 10 млрд. долара

"Човек никога не знае, днес съм по-оптимистичен от вчера", коментира Борел в Люксембург, където пристигна за среща на външните министри на ЕС.

Припомняме, по време на управлението на американския президент Доналд Тръмп САЩ едностранно се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г., сключено с Иран, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия и насочено към възпиране на Техеран да разработи ядрено оръжие.

Настоящият президент Джо Байдън има за цел да възстанови сделката. Страните обаче не могат да постигнат споразумение по това какви ограничения трябва да приеме Иран и кои от наложените санкции да премахне Вашингтон.

САЩ предупреждават с "други варианти" за Иран, ако дипломацията се провали

САЩ предупреждават с "други варианти" за Иран, ако дипломацията се провали

Израел пък си запази правото да се използва сила срещу Техеран

От април във Виена се провеждат преговори между Иран и международната "петорка" (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) с цел възстановяване на иранското ядрено споразумение в първоначалния му вид.

В началото на септември новият иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Техеран е готов да започне преговори със световните нации за подновяване на ядрената си сделка от 2015 г.

През последните месеци Техеран се похвали с пробив в обогатяването на уран.