Франция ще продаде 52 артилерийски оръдия "Цезар" на Чехия в сделка на стойност 257 млн. евро, докато Париж настоява за по-голяма европейска автономия в областта на отбраната. Това обяви представител на Министерството на въоръжените сили на Франция, предаде "Ройтерс".

Президентът Еманюел Макрон настоя вчера, че Европа трябва да спре да бъде наивна, когато става въпрос за защита на своите интереси и трябва да изгради свой собствен военен капацитет, след като сключи сделка за фрегати на стойност 3 млрд. евро с Гърция и сключи споразумение за сътрудничество.

Макрон: Европа трябва да спре да бъде наивна при защитата на интересите си и да има военен капацитет

Макрон: Европа трябва да спре да бъде наивна при защитата на интересите си и да има военен капацитет

Гърция подписа споразумение за френски фрегати за 3 млрд. евро

Париж влезе в остър спор със САЩ, Австралия и Великобритания по-рано този месец заради тристранно споразумение в областта на сигурност, което доведе до разтрогването на многомилиарден договор за подводници на Франция с Канбера.

"Тази (сделка с Чехия) идва след период на сближаване с Чешката република, който беше отбелязан на стратегическо ниво, но и визия, която е по-близка до това, което европейската отбранителна политика трябва да бъде и трябва да ни донесе", коментира официалният представител пред журналисти преди посещение на министъра на въоръжените сили Флоранс Парли в Прага утре за подписване на договора.

Повечето оръдия ще бъдат сглобени в Чехия.

Франция също така се опита да привлече европейски съюзници във военни операции в африканския регион Сахел, където има около 5000 войници за борба с тероризма, които се борят с ислямистките екстремисти като част от усилия за насърчаване на по-широка европейска военна стратегия.

Чехите са една от деветте страни, които допринесоха със специални сили към европейски контингент.

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Крамп-Каренбауер: Могат да възникнат ситуации, в които имаме други интереси