Френските власти са платили сумата от 17 милиона долара в опит да спасят похитени свои граждани в Нигер.

Това разкри бившият посланик на САЩ в Мали в периода 2002-2005 година Вики Хидълстон, която от 2009 година заема поста заместник-секретар на министъра на отбраната, съобщават френски медии. От думите й става ясно, че Франция е платила парите за освобождаването на отвлечените през 16 септември 2010 години в северен Нигер французи.  Те бяха похитени за Ал-Кайда в Ислямския Магреб.

Въпреки платените пари чужденците не са били освободени.

„Откупите, както всички откупи, се дават индиректно. Те попадат в ръцете на правителството и след това се преразпределят", стана ясно от думите на американския дипломат.

„Предполагам, че повечето хора са наясно, особено алжирците,  какво се случва в действителност, когато заложници биват освободени", допълни още Хидълсън.

По нейни данни само в периода 2004-2011 година европейците са платили общо около 69 милиона долара с цел освобождаването на похитени граждани от различни страни.  „Това е сума, която съм виждала черно на бяло", отбеляза тя.

По думите й именно чрез тези откупи групировки като Ал-Кайда в Ислямския Магреб имат средства да се въоръжават и да набират бойци.
„Когато правителствата отричат, че са платили откупи, всеки знае, че парите преминават от ръце в ръце", изтъкна още Хидълстон.