Европейският съюз под председателството на Франция стартира инициатива за общ "здравен съюз" със съвместна декларация. Това обяви френският здравен министър Оливие Веран, цитиран от "Франс прес".

Текстът ще бъде наречен "Декларацията от Гренобъл" по името на френския град, където министрите на здравеопазването на ЕС проведоха среща, за да обсъдят амбициите си за по-тясно сътрудничество.

Франция, която е ротационен председател на ЕС, се стреми да се възползва от сътрудничеството в областта на здравеопазването, породено от съвместния подход за справяне с пандемията от COVID-19 през последните две години, по-специално чрез закупуване на ваксини.

ЕК започва да гради Европейския здравен съюз

ЕК започва да гради Европейския здравен съюз

За по-активната борба с коронавируса и с бъдещи извънредни здравни ситуации

Веран изрази убеденост, че Европейският съюз може да се превърне в "световен шампион в областта на общественото здраве", ако преодолее противоречията между пазарните съображения и системите за обществено здравеопазване.

По негови думи съвместното закупуване на някои медицински продукти и борбата с редките болести на европейско равнище би трябвало да донесат ползи.

Той изрази надежда, че Декларацията от Гренобъл ще бъде подписана в близките дни. Документът ще бъде основополагащ за здравния съюз в Европа.

От своя страна комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес нарече стъпката на Франция "силен тласък към истински европейски подходи, когато става въпрос за нашите действия в областта на здравеопазването".

Тя се съгласи с Веран, че макар Съюзът да е постигнал напредък в превръщането на пандемията от коронавирус в по-управляем проблем главно благодарение на ваксинациите, няма място за самодоволство.

Здравни експерти искат контрол над антибиотиците и изписването им

Здравни експерти искат контрол над антибиотиците и изписването им

Антимикробната резистентност е една от десетте световни заплахи

Твърде рано е да се смята, че пандемията е ендемична, предупреди Веран, намеквайки за подхода на страни като Испания, които се опитват да мислят за справянето с коронавируса като за по-малко сериозни ендемични заболявания като сезонния грип.

Нищо не ни позволява да кажем точно сега, че някъде по света няма нов вариант, който е по-опасен от щама Омикрон, който сега доминира в Европа, подчерта той.

Относно нарастващата резистентност към антибиотиците, които се използват често в селското стопанство и са причина за стотици хиляди смъртни случаи, Веран заяви, че Франция възнамерява да използва председателството си на ЕС, за да предприеме действия.

Той обяви, че на 7 март в Париж ще се проведе конференция "Едно здраве" с участието на министрите на здравеопазването и земеделието на ЕС по този въпрос.