Френският вътрешен министър обяви, че на бежанците и чужденците, осъдени за нарушения на обществения ред или определени като екстремисти, ще им се отнемат разрешенията за пребиваване и ще бъдат изгонвани, информира "Франс прес".

"За първи път поискахме OFPRA (френската агенция за бежанците) да оттегли закрилата за убежище за всеки, за когото се установи, че се противопоставя на ценностите на републиката", подчерта Жералд Дарманен в интервю за в. "Фигаро".

Макрон: Няма да се предадем в борбата срещу ислямисткия тероризъм

Макрон: Няма да се предадем в борбата срещу ислямисткия тероризъм

Макрон и Жан Кастекс определиха нападението в Рамбуей като терористична атака

Десният министър, известен със своята твърда позиция по отношение на престъпността и имиграцията, уточни пред "Франс прес", че "ще се съсредоточи върху премахването на защитата за онези, които са извършили осъдителни действия, свързани с радикализация или обществен ред".

Политиката е пореден знак за новия фокус върху имиграцията, сигурността и ислямизма на правителството на президента Еманюел Макрон една година преди президентските и парламентарните избори.

Експерти очакват тези въпроси да оформят надпревара, в която водачът на крайната десница Марин льо Пен е най-сериозният опонент на Макрон според последните социологически допитвания.

Студенти във Франция скочиха на двама професори за ислямофобия

Студенти във Франция скочиха на двама професори за ислямофобия

Френското правителство осъди студентската акция

Дарманен уточни, че през последните три месеца на 147 бежанци им е бил отнет статута.

"Нашата политика е ясна: съдим за чужденците въз основа на това, което правят, а не кои са те", настоя той.

Френският вътрешен министър допълни, че в момента 1 093 чужденци, живеещи нелегално във Франция, са в списъка за наблюдение, поддържан от френските служби за сигурност на екстремисти, заподозрени в терористична заплаха.

Още 4 000 чужденци със статут на пребиваващи също са в списъка, от които 25 процента са алжирци, 20 процента мароканци, 15 процента тунизийци и 12 процента руснаци.

Френски министър предупреждава за ислямолевичарство в университетите

Френски министър предупреждава за ислямолевичарство в университетите

Иска разследване на преподаватели за унищожаване на френска идентичност заради фокус върху колониализма и расата

Дарманен отбеляза, че иска отнемането на правата за пребиваване от чужденци в екстремисткия списък, но призна "голямата трудност" при депортирането на хора по време на пандемията от коронавируса.

Льо Пен отдавна призовава чужденците, заподозрени като заплаха за сигурността, да бъдат експулсирани.

Франция е депортирала 24 000 души през 2019 г., най-много поне от десетилетие насам според данни на вътрешното министерство.

През същия период тя е издала за първи път документи за пребиваване на около 275 000 чужденци и е получила 140 000 молби за убежище.

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

"Ако някои не подпишат тази харта, ще направим заключения"