Френското правителство осъди студентска протестна кампания, насочена срещу двама университетски преподаватели, обвинени в ислямофобия, като подчерта, че тя може да изложи професорите в опасност, информира "Франс прес".

Студентски групи разлепиха плакати миналата седмица по стените на водещ факултет по политически науки в Гренобъл, които оприличиха професорите на "фашисти" и ги посочваха и двамата в кампания, подкрепена от студентския съюз УНЕФ.

Заместник-министърът на вътрешните работи Марлен Шиапа каза, че плакатите и коментарите в социалните мрежи напомнят онлайн тормоза срещу френския учител Самюел Пати миналия октомври, който беше обезглавен публично, след като беше заклеймен онлайн за обида на мюсюлманите.

Френски министър предупреждава за ислямолевичарство в университетите

Френски министър предупреждава за ислямолевичарство в университетите

Иска разследване на преподаватели за унищожаване на френска идентичност заради фокус върху колониализма и расата

"Това са наистина отвратителни действия след случилото се с обезглавяването на Самюел Пати, който беше очернян по същия начин в социалните мрежи", подчерта тя пред новинарската телевизия BFM и допълни: "Не можем да се примирим с този тип неща."

"Когато нещо се разглежда като расистко или дискриминационно, има йерархия, при която можете да докладвате за този тип въпроси, които ще говорят с професора и ще предприемат действия, ако нещо се докаже", посочи Шиапа.

Университетът Sciences Po, от който е част Институтът за политически изследвания (IEP) в Гренобъл в Източна Франция, също осъди кампанията и подаде наказателна жалба.

Франция: Позицията ни за радикализма е изопачена, не е ислямофобска

Франция: Позицията ни за радикализма е изопачена, не е ислямофобска

Това било кампания срещу Франция

Започнало е разследване за клевета и имуществени щети, след като по стените на факултета бяха открити плакати с надписи "Фашисти в нашите лекционни зали. Ислямофобията убива".

Един от професорите води курс, наречен "Ислям и мюсюлмани в съвременна Франция", а другият е преподавател по немски език, който е преподавал във факултета в продължение на 25 години.

Инцидентът е последният от поредица спорове във Франция за исляма, речта на омразата и секуларизма.

Франция има строга форма на секуларизъм и дълга и кървава история на борба за освобождаване на държавата от влиянието на религията.

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

"Ако някои не подпишат тази харта, ще направим заключения"

Нейните закони също така позволяват богохулство и критика на религиите, въпреки че те са оспорени от някои участници в кампанията, които смятат, че позволяват обидни коментари и насърчават ислямофобията.

Министърът на висшето образование на Франция наскоро предупреди за "ислямо-левичарството" в академичните институции - обвинение срещу леви активисти, които поставят под съмнение тези традиции.

Пати беше убит от тийнейджър от чеченски произход, след като показа карикатури на пророка Мохамед, които са обидни за някои мюсюлмани, по време на час за свободното слово в средното си училище.

Ученичка, която разпали възмущение онлайн с фалшиви твърдения, че мюсюлманите са били помолени да напуснат стаята, когато карикатурите са били показани, е признала пред полицията, че не е присъствала в часа.

Според строгия нов закон за сигурността, обсъждан във френския парламент, публикуването на лична информация за държавни служители, знаейки, че това може да им причини вреда, би било престъпление, наказуемо с до три години затвор.

Пакистан се разбра с ислямистите - бойкотират френските продукти

Пакистан се разбра с ислямистите - бойкотират френските продукти

Износът на Пакистан за Франция е $442 млн., а вносът е $420 млн. през 2019 г.