Френският министър на висшето образование предизвика реакция от страна на ръководителите на университетите, след като предупреди за разпространението на "ислямо-левицата" в академичните институции на страната, съобщава АФП. 

Терминът "ислямо-левичарство" обикновено се използва във Франция от крайнодесни политици, за да дискредитира левите опоненти с обвинения, че са слепи за опасностите от ислямисткия екстремизъм и прекалено притеснени от расизма и идентичността.

"Мисля, че ислямо-левицата разяждат нашето общество като цяло, а университетите не са имунизирани и са част от нашето общество", заяви министърът на висшето образование Фредерик Видал пред C-News в неделя.

Коментарите са на фона на спорния дебат във Франция за това, което президентът Еманюел Макрон определи като "ислямистки сепаратизъм", в който се твърди, че ислямистите заобикалят френските закони и подклаждат терористични атаки в затворени мюсюлмански общности.

Долната камара на парламента одобри строг законопроект във вторник, който ще разшири правомощията на държавата да затвори религиозните групи, за които се смята, че са екстремистки.

Френските депутати подкрепиха закона за републиканските принципи

Френските депутати подкрепиха закона за републиканските принципи

Засилват борбата с ислямисткия радикализъм и строги наказания за подбуждане на омраза в социалните мрежи

Наскоро Макрон бе обвинен от критиците, че се поддава на крайната десница преди президентските избори през следващата година, което според социологическите проучвания може да бъде повторение на дуела му през 2017 г. с лидера на националния отпор срещу имиграцията Марин льо Пен.

Вътрешният министър Джералд Дарманин предизвика безпокойство в управляващата центристка партия миналия четвъртък, след като обвини Льо Пен в "мекота" по отношение на исляма по време на телевизионен дебат.

В отговор на коментарите на Видал, Конференцията на университетските ръководители (CPU) излезе с изявление, в което изрази "шока си от поредната стерилна полемика по въпроса за "ислямо-левичарството" в университетите."

Миналият октомври министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер също предупреди, че "ислямо-левицата" "опустошава" френските академични среди.

Групата на CPU, която представлява ръководителите на френски университети, осъди използването на лошо дефинираното определение, което трябва да бъде оставен на крайната десница, "която го популяризира".

Видал също така обяви, че ще нареди разследване на проблема с изследователи, "разглеждащи всичко през призмата на желанието за унищожаване и разделение", които според нея са фокусирани върху колониализма и расата.

Нападнаха статуята на Жан-Батист Колбер в Париж

Нападнаха статуята на Жан-Батист Колбер в Париж

"И днес усещаме какви добрини е сторил за кралството министър Колбер", пише Волтер през 1751 г.

Въпросът е една от най-популярните теми в Twitter във вторник, като много професори и изследователи са възмутени от перспективата за разследване, което може да ограничи академичната свобода.

Помолена да коментира допълнително в парламента във вторник, Видал каза, че разследването ще определи "какво е академично изследване и какво е активизъм и мнение".

Движенията срещу расизма през последната година, като Black Lives Matter, които резонираха във Франция от САЩ, доведоха до опасения, че страната внася американска расова и политическа идентичност, което понякога се осмива.

Ново поколение по-млади френски активисти стават все по-напористи за проблема с расизма във Франция и наследството на колониалното минало на страната в Африка и Близкия изток.

И Макрон, и министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер се изказаха за опасността да се съсредоточат върху расата и дискриминацията, което според тях създава разделение между общностите и подкопава основополагащия идеал на Франция за обединено общество.

Маме-Фату Нианг, чернокож академик, който изучава раса и идентичност във Франция, осъди предложеното от Видал разследване, което според нея ще постави под несправедлив контрол тези, които изучават колониализма и расизма. Пишейки в Twitter, тя каза, че "изследователите на малцинствата са били считани за активисти през вековете".

Съобщението на Видал беше добре прието от десните политици, които споделят нейните опасения. Няколко депутати от дясната републиканска партия поискаха парламентарно разследване през ноември миналата година за това, което те нарекоха "идеологически интелектуални изстъпления в университетите".

Един от тях, Жулиен Обер, излезе с изявление, "приветствайки" коментарите на Видал.

Някои френски учени са сформирали група, известна като "Обсерватория за деколониализъм и идеологии на идентичността", за да се противопоставят на това, което те смятат за нездравословен фокус върху расата, идентичността и колониалната история в академичните среди.

Кой изостави Франция в труден момент?

Кой изостави Франция в труден момент?

Англо-журналисти преднамерено омаловажават многовековната френска светска държава