Депутатите на френското Национално събрание (долна камара на парламента) гласуваха за приемането на закона "За укрепване на републиканските принципи", който предвижда засилване на опозицията срещу ислямисткия радикализъм.

От 498 депутати, участвали в гласуването, 347 бяха за одобряването на документа, 151 бяха против. Горната камара коментира пред ТАСС, Сенатът планира да разгледа законопроекта в края на март.

Законопроектът включва над 50 точки, които обхващат области като свободата на събирания, правата на самоуправление и образователното развитие.

Франция в памет на жертвите: Познаваме врага, идентифициран е, има и име - радикален ислям

Франция в памет на жертвите: Познаваме врага, идентифициран е, има и име - радикален ислям

"Това е враг, с който правителството ще се бори безмилостно, ще мобилизира всички свои сили"

В продължение на седмици в работата по текста са включени експерти от министерствата на правосъдието, вътрешните работи, трансформацията и образованието. Те се консултират с представители на религии и гражданското общество.

Законопроектът предвижда наказателно преследване от съдебната система на тези, които "застрашават други хора, като разпространяват информация за личния им живот и професионални дейности, което позволява идентифициране на човек и установяване на местожителството му".

Наказанието за това ще бъде по-строго, когато става въпрос за държавен служител или представител на властта. В този случай наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от 75 хил. евро.

Предвидени са строги наказания за подбуждане на омраза в социалните мрежи.

Новият закон ще даде възможност за засилване на държавния контрол върху дейността на религиозните организации, за да се гарантира съответствието му с републиканските принципи.

Проектът предвижда задължително включване на информация за чуждестранни дарения в размер над 10 хил. евро във данъчната декларация за доходите.

Раздор между мюсюлманите във Франция заради хартата на Макрон за борба с екстремизма

Раздор между мюсюлманите във Франция заради хартата на Макрон за борба с екстремизма

Макрон се бори с ислямския екстремизъм

Законопроектът трябва да осигури и образование в училищата за всички деца в републиката от тригодишна възраст. През последните години (без периода на пандемията), над 60 хиляди деца във Франция са учили извън училище.

Докато първоначалният проект предлага пълна забрана за домашно обучение, последната му версия позволява малки отклонения от това правило. Те могат да бъдат свързани със здравословното състояние на децата, специален график поради активен спорт или изкуство. Но контролът ще бъде допълнително засилен, за да се предотвратят злоупотреби.

Проектът ще улесни затварянето на онези частни мюсюлмански училища, които не спазват задълженията си да спазват републиканските закони. Проектът категорично забранява на държавните служители да изразяват своите религиозни убеждения в професионалната си дейност.

Законът ще ви позволи по-ефективна борба с многоженството и принудителните бракове. Ще бъде незаконно лишаването на дъщери от наследство в полза на синове, както се практикува в някои мюсюлмански семейства.

Проектът също категорично забранява на лекарите да предоставят "сертификати за девственост".

Франция помага за "обезглавяването" на терористите в Сахел, обяви Макрон

Франция помага за "обезглавяването" на терористите в Сахел, обяви Макрон

Ние ангажираме нашите сили с цел обезглавяване на тези организации