Френският външен министър настоя по време на посещение в катарската столица Доха, че политиката на страната му срещу екстремизма е представяна погрешно и не била ислямофобска, въпреки че е изправена пред ожесточена критика, информира "Франс прес".

Париж се сблъска с критики за законопроект, представян като крути мерки срещу ислямисткия радикализъм, който затяга правилата за религиозно образование и многоженство след поредица от нападения на ислямистки екстремисти.

Жан-Ив Льо Дриан подчерта, че след нападенията "нашите позиции и изявления (относно борбата с екстремизма) бяха до голяма степен изопачени и представени погрешно като част от кампания срещу страната ни".

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

"Ако някои не подпишат тази харта, ще направим заключения"

"(Нашата позиция) може да не е била разбрана от вярващи, които може би са почувствали, че техните убеждения са били неуважени", отбеляза Льо Дриан по време на еднодневно официално посещение в Доха.

"Ние изпитваме най-голямо уважение към исляма", настоя френският първи дипломат.

Напрежението между Франция и мюсюлманските страни се разрази заради изказванията на президента Еманюел Макрон през октомври в защита на забранените от исляма карикатури на пророка Мохамед, както и защото каза, че исляма е в криза.

Въпреки че Катар не критикува директно Франция, някои известни катарски търговци на дребно наложиха бойкоти на френски продукти в отговор на коментарите.

Пакистан се разбра с ислямистите - бойкотират френските продукти

Пакистан се разбра с ислямистите - бойкотират френските продукти

Износът на Пакистан за Франция е $442 млн., а вносът е $420 млн. през 2019 г.

Външният министър на Катар, който говори заедно с Льо Дриан по време на съвместна пресконференция, отбеляза, че "насилственият екстремизъм не е свързан с никоя религия".

"Трябва да се изправим твърдо срещу ислямофобската реч, точно както светът се противопоставя на всички форми на расистка реторика", подчерта шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани.

Мюсюлманите по целия свят протестираха срещу твърдата защита на светските ценности от страна на Макрон и правото религията да бъде подигравана, след като през октомври беше обезглавен френски учител, който показа на учениците си карикатури на Мохамед по време на час за свободата на словото.

Вчера френското правителство защити законопроект, който предвижда крути мерки срещу ислямисткия радикализъм като "закон на свободата" след порой от критики от страна на мюсюлманските страни и изрази на опасения от страна на САЩ.

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Курц: Тероризмът има идеологическа основа - ислямизмът и политическият ислям

"Този законопроект не е текст, насочен срещу религиите или по-специално срещу мюсюлманската религия", настоя министър-председателят Жан Кастекс пред репортери вчера, след като кабинетът одобри текст, който да бъде внесен в парламента.

Анализатори коментираха, че дългосрочното въздействие на спора ще зависи от следващите стъпки на Франция.

Десетки известни френски марки са активни в Катар, включително строителни компании, търговци на дребно и луксозни марки като Louis Vuitton, обичана в богатата страна от Персийския залив.

Френските проекти в Катар включват проектирания от Жан Нувел Национален музей в Доха, сигналната система на новато жп линия на метрото и аванпост на универсалния магазин Galeries Lafayette.

Катар също е важен купувач на френско военно оборудване с поръчката си за 36 бойни самолета Rafale на стойност 8,7 милиарда евро.

Франция в памет на жертвите: Познаваме врага, идентифициран е, има и име - радикален ислям

Франция в памет на жертвите: Познаваме врага, идентифициран е, има и име - радикален ислям

"Това е враг, с който правителството ще се бори безмилостно, ще мобилизира всички свои сили"