Френското външно министерство е привикало представителя на Пакистан, за да протестира срещу твърденията на президента на страната Ариф Алви, че френски законопроект за крути мерки срещу радикалния ислям стигматизира мюсюлманите, информира "Франс прес".

Изнасяйки реч пред религиозна конференция в събота, Алви каза: "Когато видите, че законите се променят в полза на мнозинство, за да се изолира малцинство, това е опасен прецедент."

Визирайки конкретно законодателството, изготвено след обезглавяването на френски учител от ислямистки радикал заради карикатури на пророка Мохамед, Алви настоя: "Когато обиждате пророка, вие обиждате всички мюсюлмани. Призовавам политическото ръководство на Франция да не закрепя тези нагласи в закони... Трябва да събирате хората заедно - да не характеризирате религия по определен начин и да създавате дисхармония сред хората или да създавате предразсъдъци."

Франция: Позицията ни за радикализма е изопачена, не е ислямофобска

Франция: Позицията ни за радикализма е изопачена, не е ислямофобска

Това било кампания срещу Франция

Пакистан беше една от няколкото мюсюлмански страни, в които избухнаха гневни антифренски протести през октомври заради защитата от страна на френския президент Еманюел Макрон на правото да се показват карикатури, изобразяващи пророка Мохамед.

Страната с втория по големина брой мюсюлмани в света след Индонезия няма посланик във Франция.

Френското външно министерство заяви късно вчера, че е привикало шарже д'афер на Пакистан, за да отбележи "нашата изненада и нашето неодобрение (във връзка с коментарите на Алви), тъй като законопроектът не съдържа дискриминационен елемент".

Френски министър предупреждава за ислямолевичарство в университетите

Френски министър предупреждава за ислямолевичарство в университетите

Иска разследване на преподаватели за унищожаване на френска идентичност заради фокус върху колониализма и расата

"Той се ръководи от основните принципи на свободата на религията и съвестта, не прави разлика между различните религии и следователно се прилага еднакво за всички религии", отбелязаха от ведомството.

"Пакистан трябва да разбере това и да възприеме конструктивно отношение към нашите двустранни отношения", добавиха от френското външно министерство.

Законопроектът, приет от долната камара на френския парламент миналата седмица, е наречен "антисепаратисткият" законопрокет в препратка към твърдението на Макрон, че ислямистите се отграничават от френското общество, като отказват да възприемат секуларизма, равенството между половете и други френски ценности.

Законодателството значително разширява правомощията на държавата да закрива религиозни организации и места за поклонение, ако се установи, че проповядват "теории или идеи", които "провокират омраза или насилие спрямо човек или хора".

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

"Ако някои не подпишат тази харта, ще направим заключения"

Той също така създава ново престъпление "сепаратизъм" - определено като заплашване на държавен служител с цел да се получи "пълно или частично освобождаване или различно прилагане на правилата" - което се наказва с до пет години затвор.

Правителството на Пакистан беше особено злъчно в осъждането на крутите мерки на Макрон срещу радикалния ислям, последвали вълна от нападения, при които загинаха над 250 души.

През октомври премиерът Имран Хан обвини Макрон, че "атакува исляма" и избирал да "насърчи ислямофобията" за защита на правото да се публикуват карикатури на Мохамед.

Пакистан се разбра с ислямистите - бойкотират френските продукти

Пакистан се разбра с ислямистите - бойкотират френските продукти

Износът на Пакистан за Франция е $442 млн., а вносът е $420 млн. през 2019 г.