Френските тийнейджъри на възраст от 12 до 18 години ще могат да получават ваксина срещу COVID-19 от 15 юни. Това заяви президентът Еманюел Макрон в сряда, цитиран от "Ройтерс". Макрон направи съобщението по време на посещение в региона Лот в югозападна Франция.

Държавният глава каза още, че правилата за задължително носене на маски на открито ще бъдат премахнати постепенно на регионална основа.

Европейската комисия разреши в петък ваксината COVID-19 на Pfizer/BioNTech за употреба при деца на 12-годишна възраст, след като подобни разрешения бяха издадени в САЩ и Канада.

Френският здравен орган ще издаде решението си относно ваксинирането на тийнейджъри в четвъртък.

20 млн. души във Франция са ваксинирани

20 млн. души във Франция са ваксинирани

Поне с първа доза от ваксина

Припомняме, че от 31 май всеки пълнолетен френски гражданин вече може да бъде ваксиниран срещу Covid-19. Това е възможно, независимо от възрастовата група и без да е необходимо да се доказва медицинско състояние. Хората на възраст между 18 и 49 години първоначално бяха определени като последна група в плана за ваксинация ба населението, който влезе в сила през декември миналата година.

В края на април президентът Еманюел Макрон заяви, че всички пълнолетни ще отговарят на условията, независимо от медицинските условия към 15 юни. Тази дата бе преместена на 31 май.

25 милиона души - една трета от населението - вече са получили поне една доза ваксина. Но 28 милиона възрастни французи, отговарящи на условията за ваксинация, не са направили нито един опит да се ваксинират. Прилагат се средно 500 000 дози всеки ден.

Макрон също се ваксинира срещу COVID-19, заедно със съпругата си Брижит Мари-Клод Макрон. Президентът, който се оказа положителен за COVID-19 през декември 2020 г., не уточни коя ваксина му е поставена.