Франция ще забрани турската ултранационалистическа група "Сиви вълци", съобщава АФП, цитирайки от министъра на вътрешните работи Жералд Дарманин, след като през уикенда бе опорочен паметник на масовите убийства на арменци. Решението за "Сивите вълци" ще бъде предадено на френския кабинет в сряда, каза Дарманин пред парламентарна комисия.

Неговото съобщение дойде след като мемориален център извън Лион за масовите убийства на арменци в Османската империя, смятан за геноцид от Армения, бе поруган с протурски лозунги, включително "Сиви вълци" и RTE, във връзка с името на турския президент Реджеп Тайип Ердоган .

През 2018 г. Австрия адаптира закон, който забранява някои националистически и ислямистки символи, използвани от турски граждани, включително знак с ръка на "Сиви вълци".

"Ние сме решени да се борим срещу радикалните организации, забраната за дейността на някои от тях вече е одобрена с решението на Министерския съвет. В сряда ще внесем на Министерския съвет въпроса за забраната на особено агресивната организация "Сивите вълци", каза министърът.

Десетки хиляди горят плакати с Макрон в Бангладеш и Индонезия

Десетки хиляди горят плакати с Макрон в Бангладеш и Индонезия

Макрон: Винаги ще защитавам в моята страна свободата на словото, да се пише, да се мисли, да се рисува

Той не уточни защо се обсъжда именно тази организация, но според съобщенията в медиите членовете на тази конкретна протурска организация в края на октомври организираха бунтове в Дижон, по време на които се чуха антиарменски лозунги. "Сивите вълци", според вестник Le Parisien, също са нападнали участниците в арменския митинг в град Дезин-Шарпи през юли.

Дарманин отбеляза, че през декември законопроект ще бъде внесен в парламента за разглеждане, който ще позволи на различни органи да се борят по-ефективно с радикалния и политически ислямизъм във Франция. Според него в страната има различни организации, ангажирани с разпространението на идеите за радикален ислямизъм и именно тяхната дейност е в основата на терористичната дейност.

"В рамките на 15 дни ще внеса петиция за забрана на "Комите срещу ислямофобията". Всички организации, които могат да бъдат признати на основата на факти като "врагове на държавата", подкрепящи тероризма, подбуждащи към омраза, ще бъдат обсъдени на Министерски съвет през следващите седмици ".

Той припомни, че през последните месец и половина "ислямистите са извършили три терористични акта, класифицирани от специализираната прокуратура".

Говорейки за бруталното убийство на учителя Пати на 16 октомври, който показа карикатура на пророка Мохамед на урок за свободата на словото, министърът със съжаление отбеляза, че това събитие "намери много положителни отговори в интернет". В тази връзка Министерството на вътрешните работи активно наблюдава подобна интернет дейност, разглежда всяка жалба, подадена до специализирания полицейски портал Pharos, и предприема подходящи действия.

Кой изостави Франция в труден момент?

Кой изостави Франция в труден момент?

Англо-журналисти преднамерено омаловажават многовековната френска светска държава