Френските власти обмислят да закрият крайнодясна екстремистка групировка, която е организирала няколко опита насилствено да блокира влизането на мигранти в страната чрез преминаване през Алпите или Пиренеите. Това обяви френският вътрешен министър Жералд Дарманен, цитиран от "Франс прес".

Дарманен, който също така направляваше неотдавна крутите мерки срещу екстремистки мюсюлмански организации, подчерта, че е "възмутен от опитите на активистите на Generation Identitaire да подкопаят републиката".

Миналата седмица около 30 членове на Generation Identitaire се събраха на прохода Col de Portillion на границата на Франция и Испания за "операция по надзор за защита на Европа".

В ЕК гонят шефа на Frontex, излъгал ЕП и не назначил защитници на мигранти

В ЕК гонят шефа на Frontex, излъгал ЕП и не назначил защитници на мигранти

Мигрантите останали без защита на права, а служители дори ги гонили от границите на ЕС

Това е бил последният от няколко планински патрула през последните години, често включващи изграждането на огради на ключови точки за прекосяване, които доведоха до сблъсъци с мигранти и правозащитници.

"Ако има достатъчно доказателства, няма да се поколебая да посъветвам да бъдат закрити", отбеляза Дарманен на пресконференция.

Няколко депутати в Южна Франция призоваха правителството да закрие Generation Identitaire, но това е първият път, в който Дарманен публично осъжда действията на групировката.

През август 2019 г. лидерът на групировката и други двама активисти получиха присъди от шест месеца затвор, след като издигнаха блокада във френските Алпи и наеха два хеликоптера за издирване на мигранти.

Заради COVID-19: сериозен спад на влезлите нелегални мигранти в ЕС през 2020-а

Заради COVID-19: сериозен спад на влезлите нелегални мигранти в ЕС през 2020-а

Най-малък брой нелегални мигранти от 2013-а

В отговор група от около 100 правозащитници ескортира около 30 мигранти във Франция, предизвиквайки сблъсъци с полицията.

Generation Identitaire беше обвинена в самоуправство, а трима членове на групировката бяха обвинени в опит да се представят за полицаи, въпреки че апелативен съд отмени това решение през декември.

Френското правителство обеща да затегне законите за имиграцията и предоставянето на убежище в отговор на огромния приток на хора, опитващи се да достигнат до Европа от Африка, Близкия изток и Азия от 2015 г. насам.