Франция съвместно със САЩ може да извърши операции срещу съоръжения за съхранение на химическо оръжие в Сирия, ако се докаже използването на такива оръжия, коментира пред Europe1, генерал Франсоа Льокоентр, началник на генералния щаб на френските въоръжени сили, цитиран от "Тасс".

"Ясно е, че тези атаки ще бъдат заедно със Съединените щати. Това е най-важният стратегически партньор на Франция, с когото има тесни връзки и солидарност. Ние споделяме едни и същи възгледи за ситуацията в Сирия и оценката на рисковете, които представлява пресичането на червената линия с използване на химическо оръжие", коментира генералът.

Допълва че "разбира се, Франция има военни сили и средствата, които й позволяват да извърши самостоятелно такава операция. Ако ние не разполагахме с такива военни средства, тогава президент на Франция Еманюел Макрон нямаше да прави изявление, както го е правил и преди ... за възможността за нанасяне на удари, ако сирийските власти преминат тази линия, каквато е употребата на химическо оръжие, допълва генерал Франсоа Льокоентр

Макрон: Готови сме да се намесим в Сирия

Макрон: Готови сме да се намесим в Сирия

Париж обезпокоен от химическото оръжие

Генералът отказва да предостави данни за подготовката и естеството на такава операция или за участващите в нея звена. "Всички подробности относно планирането на такава операция могат да бъдат направени само от самия президент на Франция, който е главнокомандващ на въоръжените сили на страната".

През февруари Макрон заяви, че Франция е готова незабавно да започне военна атака срещу Сирия, ако е предоставено доказателство за използването на химическо оръжие от сирийската армия срещу цивилни лица. Политикът подчерта, че досега Париж не е получил убедителни доказателства за използването на такова забранено оръжие.

Оланд призова Европа да се опълчи на Русия за Сирия

Оланд призова Европа да се опълчи на Русия за Сирия

Оланд призова за създаване на забранени за полети зони над Гута и Африн

Реални и конкретни мерки и натиск върху сирийския президент Башар Асад. За това настоя в началото на март в телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин френският му колега Еманюел Макрон. Това са съобщили от Елисейския дворец в съобщение. Както е известно, Русия е сред съюзниците на режима на Асад.

Той настоя да се спазват резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и договореното спиране на огъня, както и да бъде защитено цивилното население.

Макрон поиска от Путин оказване на натиск върху Сирия

Макрон поиска от Путин оказване на натиск върху Сирия

Да се окаже натиск върху президента Асад, настоя френският държавен глава

Тази седмица Русия коментира, че има информация, че САЩ планират да бомбардират правителствения квартал в Дамаск под измислен претекст и заявява, че ще има военна реакция, ако смята, че руски живот е заплашен от такава атака, съобщава "Ройтерс".

Валери Герасимов, ръководител на генералния щаб на Русия съобщава, че Москва разполага с информация, че бунтовници в анклава в източната Гута планират да фалшифицират атака с химически оръжия срещу цивилни и да обвинят сирийската армия.

Той допълва, че Съединените щати възнамеряват да използват фалшивата атака като претекст за бомбардиране на правителствения квартал в Дамаск.

Русия твърди, че САЩ планират да атакуват Дамаск, обещават военна реакция

Русия твърди, че САЩ планират да атакуват Дамаск, обещават военна реакция

Бунтовници в източната Гута планират да фалшифицират атака с химически оръжия срещу цивилни и да обвинят сирийската армия