На този етап няма признаци, че Русия е готова да предприеме действия в Украйна. Това заяви министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан, цитиран от "Ройтерс".

Припомняме, руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че съзнателно създават сценарий, който да въвлече Русия във война, и пренебрегват опасенията за сигурността на Москва относно Украйна.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Путин: САЩ плетат сценарий, за да ни въвлекат във война с Украйна

Путин: САЩ плетат сценарий, за да ни въвлекат във война с Украйна

Вашингтон не бил загрижен за сигурността на Украйна, а за овладяването на Русия

На вчерашната си среща с украинския президент Володимир Зеленски британският премиер Борис Джонсън обвини Путин, че е насочил пистолет към главата на Украйна, за да поиска промени в архитектурата на сигурността в Европа.

Той също така предупреди, че всяка руска инвазия ще доведе до военна и хуманитарна катастрофа.

От своя страна вчера Зеленски подписа указ за увеличаване на въоръжените сили на страната със 100 000 войници в рамките на три години. Той обаче подчерта, че тази стъпка не е породена от заплаха от Русия.

Украйна увеличава армията си, но не заради Русия

Украйна увеличава армията си, но не заради Русия

Зеленски не вярва, че войната с Русия е неизбежна