Френската крайнодясна Национална организация (RN) избра Джордан Бардела за свой нов президент. Той получи подкрепата на мнозинството. 27-годишния член на Европейския парламент ще наследи Марин Льо Пен на поста, информира Ройтерс.

Бардела, който вече беше временен президент от една година, спечели почти 85% от гласовете на членовете на партията срещу 15% за неговия съперник Луис Алио, който е бивш партньор на Льо Пен.

За първи път партията ще бъде ръководена от човек, който не е член на семейство Льо Пен.

Льо Пен, която отслаби някои от антиимигрантските и евроскептични политики на партията, се оттегли от ръководната структура на RN през 2021 г. преди неуспешната си кандидатура за президент на тазгодишните избори, които бяха спечелени от сегашния президент Еманюел Макрон.

Няма да напускам крайната десница, за да си взема ваканция. Ще бъдем там, където страната има нужда от мен, каза Льо Пен на партийния събор в събота. Очаква се тя да направи още една кандидатура за президент през 2027 г.

Бардела, който произхожда от квартал на работническата класа обяви, че ще продължи усилията си да привлича гласоподаватели извън крайнодясното ядро ​​на партията. По думите му факта, че някой, който не е част от семейството на льо Пен оглавява крайната десница, е малка културна революция.

Бившата партия Национален фронт е основана през 1972 г. от бащата на Марин, Жан-Мари Льо Пен.

Бардела поема поста, след като в петък френският парламент намали заплатата на крайнодесен депутат и временно му забрани да влиза в залата заради викове "Върнете се в Африка!" към чернокож депутат.