Расистки скандал разтърси френския парламент, информира Асошиейтед прес. Чернокож депутат заяви, че е дълбоко наранен, след като крайнодесен член на френския парламент направи расистка забележка по негов адрес по време на законодателна сесия.

Коментарите шокираха мнозина, дори самия президент на Франция, и повдигнаха нови въпроси относно ксенофобията сред крайната десница и други части на френското общество.

Грегоар дьо Фурна от крайнодясната партия Национално обединение беше чут да крещи думите "Върни се в Африка" към депутата Карлос Мартенс Билонго, който критикуваше действията на правителството спрямо мигрантите, блокиране край френския бряг.

Думите предизвикаха скандал в законодателния орган, което накара председателя на Народното събрание да прекрати заседанието и да започне разследване. В петък следобед беше насрочено заседание на управителния орган на Народното събрание, за да се вземат решения за евентуални санкции.

Поради шума и заглушаването на думите не беше ясно дали де Фурна е казал, че Билонго трябва да се върне в Африка или че мигрантите трябва да го сторят.

Говорейки в петък по френската новинарска телевизия BFM TV, Билонго призова де Фурна да подаде оставка.

Дьо Фурна посочи, че е имал предвид мигрантите в морето, а не, както някои разбират, своя колега депутат. "Напълно заставам зад коментарите си относно анархичните миграционни политики на нашата страна, добави той.