Френските профсъюзи ще продължат да се борят срещу планираното повишаване на възрастта за пенсиониране. Те заявиха това, след като на среща с премиера Елизабет Борн не успяха да достигнат до никакви споразумения по дълбоко непопулярната пенсионна реформа, предава Ройтерс.

Срещата днес беше първата между правителството на президента Еманюел Макрон и профсъюзните лидери от началото на общонационалните протести и стачки срещу пенсионната реформа, започнали в средата на януари.

Разговорите, преди поредния ден на демонстрации и шествия, планирани за четвъртък, продължиха около час. Профсъюзните лидери бяха единни в становището, че срещата е била "провал".

"Решихме да сложим край на тази безполезна среща... Премиерът избра да ни изпрати обратно на улицата", каза Софи Бине, новоизбраната първа жена-лидер на твърдолинейния синдикат CGT, вторият по големина във Франция.

Папа Франциск: Пенсионната система да не е в тежест на бъдещите поколения

Папа Франциск: Пенсионната система да не е в тежест на бъдещите поколения

На фона на протестите във Франция срещу плановете за по-късно пенсиониране

Правителството казва, че е необходимо възрастта за пенсиониране да се повиши на 64 години от 62 за повечето работници, за да се балансира пенсионният бюджет през следващите години. Синдикатите казват, че парите могат да бъдат намерени от другаде.

Борн заяви пред репортери, че е готова за по-нататъшни разговори, но и че няма да отстъпи от възрастта за пенсиониране.

Активисти на CGT закачиха транспарант с надпис "64, не е" от върха на Триумфалната арка в столицата.

Лоран Бергер, ръководител на по-умерения профсъюз CFDT, най-големият в страната, призова работниците да се присъединят масово към стачките и уличните протести в четвъртък.

Той каза, че по-голямата част от хората са против промяната на пенсионната възраст и че общественото мнение не се променя. Решителността на синдикатите да се борят с нея е непоколебима, добави той.

Представителите на работниците се оплакаха, че исканията не са чути въпреки седмиците на протестни шествия и улично недоволство срещу реформата.

"Няма да се върнем на масата за преговори, сякаш нищо не се е случило", каза Сирил Чабание, президент на съюза CFTC, прочитайки съвместно изявление след срещата.

Шабание каза, че синдикатите са казали на Борн, че единственият изход от задънената улица е правителството да оттегли реформата.

Решението на Макрон да прокара законодателството без окончателно гласуване в парламента миналия месец само увеличи гнева на синдикатите и широката общественост като цяло.

Противниците на законопроекта сега ще чакат Конституционният съвет да даде своето заключение по законопроекта на 14 април. Съветът има правомощието да отмени законопроекта - или части от него - ако сметне, че нарушават конституцията, но този орган рядко отхвърля цели закони.

Протестиращи срещу пенсионната реформа блокираха Лувъра

Протестиращи срещу пенсионната реформа блокираха Лувъра

Разочарование за туристите