Френският премиер Едуар Филип се срещна с опозиционни лидери в опит да се реши кризата с протестите на "жълтите жилетки" срещу високите разходи за живот, довели до безредици и вреди както на Париж, така и на икономиката, съобщава "Ройтерс".

Хотелските резервации намаляват, търговците на дребно са на загуба, инвеститорите са обезпокоени, а бензиностанции се оплакват от липса на гориво. След среща с премиера, опозиционният лидер и дясно центрист Лоран Уокиз коментира, че правителството не е успяло да разбере дълбочината на обществения гняв.

Френските власти ще разговарят с "жълтите жилетки"

Френските власти ще разговарят с "жълтите жилетки"

Няма да се въвежда извънредно положение...

"Единственият резултат от тази среща беше разискване в парламента. Това, от което се нуждаем, са жестове, които успокояват, а те трябва да се раждат от едно решение, което всеки французин чака: намаляване на данъците", обясни той.

"Жълтите жилетки" са предимно от сериозно притиснатата средна класа и от работническата класа, които живеят извън големите градове, но те нямат ясно ръководство, което прави разговорите още по-сложни за правителството.

Френският министър на икономиката призова за бързо намаляване на данъци

Френският министър на икономиката призова за бързо намаляване на данъци

За френското МВР не е на дневен ред въвеждането на извънредно положение

"Да направим малки жест и след това да заметем проблема под килима, както винаги се прави през последните 30 години, не помага по никакъв начин за решаване на по-дълбоките структурни проблеми", заяви говорителят на правителството Бенжамин Гриво.

Обществената подкрепа за "жълтите жилетки" остава висока, като седем от всеки 10 души подкрепят протеста, сочи проучване на общественото мнение, проведено след сблъсъците в събота.

Макрон казва, че увеличенията на данъка върху горивата са част от усилията му за борба с изменението на климата, като иска да убеди френските шофьори да сменят автомобили с дизелови двигатели за по-малко замърсяващи

Aтмосфера на гражданска война и сблъсъци между полиция и протестиращи в Париж

Aтмосфера на гражданска война и сблъсъци между полиция и протестиращи в Париж

Задържани са над 120 души, властите използват сълзотворен газ и водни оръдия

Правителствата от цял ​​свят започнаха двуседмична конференция в Полша, за да се опитат да наложат мерки за предотвратяване на най-вредните последици от глобалното затопляне, протестите подчертават колко скъпи биха били някои от тези действия.

Кристоф Чаленкон, един от осемте полу-официални говорители на "жълтите жилетки", коментира, че няма да влезе в преговори само за "да преговорят за фъстъци". Безкомпромисният отговор на Макрон, само засилва възгледите сред протестиращите, че той е част от градския елит, презрителен за техния свят.

Гутериш: Климатичните промени са „въпрос на живот и смърт”
Обновена

Гутериш: Климатичните промени са „въпрос на живот и смърт”

През този месец те трябва да финализират правила за ограничаване на средната температура