Министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно льо Мер предлага намаляване на данъците в страната и намаляване на правителствените разходи, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

"Повече държавни разходи, повече дълг и най-накрая повече данъци - това е лошата реалност от последното десетилетие. Да, данъците стават претекст за насилие, да, работата не се плаща достатъчно добре във Франция, но се обръщаме към политика, която ще ни позволи да плащаме по-добре. Заплатите ще бъдат по-високи - това е червена линия на нашия икономически избор", обясни той на пресконференция .

"В резултат на това сега е необходимо да се ускори намаляването на данъците, но това ще изисква ускоряване на съкращенията при държавните разходи и решихме да се придържаме към тази посока - по-малко държавни разходи - по-малко данъци - това е условие за възстановяването на Франция, това е условие за просперитет на всички французи", допълни той.

Френските власти ще разговарят с "жълтите жилетки"

Френските власти ще разговарят с "жълтите жилетки"

Няма да се въвежда извънредно положение...

От движението на "жълтите жилетки" са изпратили комюнике от 42 искания до правителството до депутатите и някои медии.

Те включват забрана за увеличаване на данъците, повишаване на минималната работна заплата, намаляване на периода за пенсиониране от 62 на 60 години, намаляване на държавните разходи за длъжностни лица, затягане на контрола върху нелегалната миграция и много други.

Френският президент Еманюел Макрон заяви миналата седмица, че няма намерение да прави промени в избрания курс по социално-икономическа политика въпреки протестите в страната. Той обеща "през следващите седмици да вземе допълнителни решения" в областта на социално-икономическата политика.

Френското правителство се събира извънредно

Френското правителство се събира извънредно

След погрома в Париж, Тур, Марсилия...

Въпросът за въвеждането на извънредно положение във връзка с уличните бунтове във Франция не е в дневния ред на правителството. Това съобщи държавният секретар в Министерството на вътрешните работи на Франция Лоран Нунес.

Той коментира, че извънредното положение, което вътрешният министър Кристоф Кастанер не изключи в събота, "е само една от възможностите за противодействие на размириците, но в момента този въпрос не е в дневния ред. Разглеждаме всички възможности", допълни той.

Нунес осъди насилието, по улиците на френските градове, особено в Париж. "Насилието срещу полицията е много сериозно. Хулиганите започнаха да показват агресия срещу служителите на реда от сутринта", обясни той.

"Целта им беше да подкопаят републиканските ценности. Това беше атака срещу републиката", добави Нунес. 

Aтмосфера на гражданска война и сблъсъци между полиция и протестиращи в Париж

Aтмосфера на гражданска война и сблъсъци между полиция и протестиращи в Париж

Задържани са над 120 души, властите използват сълзотворен газ и водни оръдия

Припомняме, в събота във френската столица над 100 души бяха ранени, а 287 арестувани при протестите на "жълтите жилетки". Самите протести обаче в първия зимен ден бяха белязани предимно от действията на крайните и леви, и десни движения. По информация на АФП са задържани 412 души.

Атмосфера в Париж бе оприличена на гражданска война, а протестиращи срещу ситуацията в страна са описани, като изпитващи неудовлетворение и презрение в третия митинг срещу високите цени на горивата във Франция.

Спонтанното народно недоволство на "жълтите жилетки" срещу увеличението на данъци, горива и високата цена за живот, повече от две седмици  блокира пътища, като поставя едно от най-големите и най-устойчиви предизвикателства, пред които Еманюел Макрон се изправя в своето 18-месечно президентство.

Френският премиер търси излизане от кризата с протестите чрез опозицията

Френският премиер търси излизане от кризата с протестите чрез опозицията

Проблемът се замита 30 години под килима, това не решава нищо, коментира правителствен говорител