Единствен той в надпреварата за Елисейския дворец предупреждава французите, че не могат без Европа. Защитава либералните ценности и е с отлични шансове да се пребори с популистката Льо Пен, прогнозира Дойче веле.
Кой всъщност е Еманюел Макрон?

Всъщност Макрон е завършил философия. В университета е изучавал творчеството на Макиавели и Хегел. С такова образование в Германия той спокойно би могъл да кара и такси накрая, но във Франция е солидна основа, която, ако бъде надградена със следване и в други елитни вузове, може да те изстреля чак до върховете на държавата.

Точно това прави синът на семейство лекари от Амиен - записва Националното висше училище по администрация ENA в Страсбург.

"Той е продукт на френския елит и произлиза от образована буржоазна среда. В този смисъл е еманация на всичко онова, срещу което се бори Марин льо Пен", казва зам.-директорът на Германо-френския институт в Лудвигсбург Щефан Зайдендорф.


Банкерът Макрон

За разлика от много свои предшественици, Еманюел Макрон не се застоява много в обществения сектор - бързо решава да напусне поста на финансови директор, за да започне работа в частната инвестиционна банка Ротшилд в Париж. Там той осъществява една от най-големите инвестиционни сделки между швейцарския концерн Нестле и американския фармацевтичен гигант Пфайзер на стойност 9 милиарда евро.

Благодарение на организационния си талант и задълбочените си икономически познания, през 2012 година Макрон става съветник на президента Франсоа Оланд, който две години по-късно - през 2014 година - го назначава за министър на икономиката.


"Специалният" приятел Валс

Еманюел Макрон си създава и врагове. Влиза в пререкание със синдикатите, за кратко време губи и доверието в обществото - заради данъчна афера. Постоянните му спорове с премиера Манюел Валс пък едва не му струват уволнението. През 2016 година Макрон решава да изпревари събитията и сам подава оставка, след което създава своето политическо движение "Напред".

Макрон е подкрепян от представители на различни политически лагери. Така например наскоро "зеленият" Даниел Кон-Бендит обяви, че ще гласува за него.

"39-годишният Макрон създаде една нова партия и само за няколко месеца успя да организира 190 000 души. Той е кандидат, който ни дава надежда и единствен, който ясно заявява на французите, че без Европа Франция просто няма да се справи. Той предизвика вълна от въодушевление и мобилизира хората за европейския проект. Отдавна във Франция не е имало такова явление", заяви Кон-Бендит в интервю за Дойчландфунк.

Еманюел Макрон действително е убеден европеец. "Ние трябва да намерим подобаващ европейски отговор на всички предизвикателства. Можем да решим проблемите само на европейско ниво", казва той. Според него, Франция и Германия трябва да сторят всичко за задълбочаване на европейската интеграция в сферата на финансите, икономиката, бежанската политика, политиката за сигурност и отбранителната политика.


Либерални цели

Ако спечели президентските избори, Макрон обещава да намали държавните разходи с 60 милиарда евро, да съкрати 120 хиляди работни места в обществения сектор и да инвестира 50 милиарда евро в програми за опазване на климата. Той иска да разшири и помощите за безработни с нови професионални групи и същевременно да увеличи натиска над безработните да приемат отправяните им предложения за работа. Макрон обещава също да намали корпоративния данък от 33,3 на 25 процента и да увеличи числеността на полицията и армията.

Бившият банкер обаче е и хуманист, въпреки трудовете си за Макиавели. Той изрично похвали миграционната политика на Ангела Меркел и заяви, че тя е спасила достойнството на Европа със своя хуманитарен жест. Еманюел Макрон е женен за бивша учителка, която е по-възрастна от него с 24 години и вече е баба на няколко внуци. Понякога тя помага на съпруга си при подготовката на речите му.

"За щастие никога не съм ѝ плащал за това", саркастично подхвърля Макрон, визирайки своя консервативен съперник Франсоа Фийон.


Двама се карат, печели Макрон

Щефан Зайдендорф смята, че Еманюел Макрон има добри шансове да спечели президентските избори.

"Въпреки някои свои левичарски тези, той е перспективен кандидат. Това се дължи и на факта, че другите кандидати се дискредитират сами. Макрон има усет за общността, прави реалистични предложения и би могъл да управлява. За него Германия и Франция са най-важната ос в ЕС", казва политологът.

Консерваторът Франсоа Фийон продължава да се бори със скандала около неправомерните плащания на съпругата си, а Марин льо Пен загуби имунитета си за разпространяване в Туитър на зловещи снимки на жертви на "Ислямска държава" и срещу нея може да бъде заведено дело. И според поговорката "Двама се карат - третият печели", Макрон може действително да победи на изборите.

Всички анкети сочат, че 48-годишната популистка Льо Пен ще спечели най-много гласове на първия тур, но няма да получи необходимото мнозинство. Според последните допитвания, неин съперник на балотажа ще е Еманюел Макрон, който ще спечели гласуването с голяма преднина.