Френското правителство е решено да проведе планираната реформа на пенсионната система, въпреки продължаващата стачка в страната, обяви френският премиер Едуар Филип, изказвайки се на заседание на Националното събрание (долната камара на парламента), цитиран от ТАСС.

"Стачката и манифестацията, които се разгръщат днес, са абсолютно легитимни срещу нашия проект. Но ние ясно обявихме нашия проект за реформа и моето правителство е изцяло ангажирано с реформирането на пенсионната система и балансирането на бюджета на пенсионната система", коментира Филип.

Франция обяви пенсионната реформа – вдига възрастта за пенсиониране

Франция обяви пенсионната реформа – вдига възрастта за пенсиониране

Филип разкри детайли от новата пенсионна реформа

Поредица от стачки по призива на френските синдикати започнаха в страната на 5 декември. В тях участват транспортни работници, лекари, учители, адвокати, пожарникари и представители на много други професии, недоволни от предстоящата реформа на пенсионната система.

Миналата седмица френският премиер даде подробен отчет за принципите на пенсионната реформа. Той по-специално обясни, че през следващите години ще може да се получават пълни пенсии не от 62, а от 64 години. Сегашните десетки специални пенсионни режими също ще бъдат премахнати, в резултат на което служителите в държавните транспортни предприятия ще загубят обезщетенията и предсрочното си пенсиониране.

Представителите на съюза заявиха, че обявените мерки не отговарят на техните изисквания и обещаха да продължат стачката.

Франция стачкува, транспортът е блокиран, училища и забележителности са затворени

Франция стачкува, транспортът е блокиран, училища и забележителности са затворени

Профсъюзите се мобилизират Макрон да се откаже от пенсионната реформа до Коледа