Френските профсъюзи парализираха транспорта и се събраха за масови протести във вторник, като засилиха кампания за принуждаване на президента Еманюел Макрон да се откаже от планираната пенсионна реформа до Коледа, съобщава "Ройтерс".

Производството на електроенергия е намалено с около 2,4 GW във вторник поради стачката, според електроенергийната компания EDF и електропреносната мрежа RTE. Настоящата налична производствена мощност е 67 GW. Отчетени са прекъсвания най-вече в електроцентрали, работещи с въглеводороди и хидроенергия. Франция разполага с достатъчно капацитет, за да отговори на нуждите си, но 40 000 домове в Лион, източна Франция са без ток. Операторите на мрежата заявиха, че затъмнението има "умишлен акт, свързан с промишлено действие".

Стачки усложняват пътуванията във Франция

Стачки усложняват пътуванията във Франция

Очаква се блокиране на търговски центрове и бензиностанции на магистрали

Министерството на образованието заяви, че 25% от учителите в началните училища в държавните училища стачкуват, както и 23,3% от учителите в средните училища. Според профсъюзите, броят им е два пъти повече от цитирания от министерството, предадоха френски медии. Данните и от двата източника показват, че участието в стачки е по-ниско, отколкото на 5 декември, денят, когато синдикатите призоваваха за масово мобилизиране.

Общата стачка най-силно засегна транспортните мрежи. Държавният железопътен оператор SNCF заяви, че една трета от всички железопътни работници стачкуват, докато цифрата сред машинистите е 75,8%. И в двата случая броят на стачкуващите е по-голям, отколкото в понеделник.

Един на всеки четири високоскоростни междуградски TGV работи и една на всеки пет комунални услуги в региона около Париж, според SNCF. Компанията призова пътуващите да не отиват на гарите, като се позовава на опасения, че пътниците ще се наранят на претъпканите с хора платформи.

Удар по Макрон – комисарят за пенсиите подаде оставка

Удар по Макрон – комисарят за пенсиите подаде оставка

Оставката, първо обявена от вестник "Монд", идва в много решаващ момент за президента Еманюел Макрон

Парижката градска транспортна мрежа има сериозни закъснения по всички свои трамвайни, автобусни и метро маршрути, според държавния оператор RATP. Осем от 14-те метростанции на столицата са затворени, а останалите са с ограничена услуга, с изключение на две линии, които са с автоматизирани влакове.

Някои метростанции, които все още работеха, въпреки стачката, са затворени като предпазна мярка заради протестите в Париж, планирани от стачкуващи синдикати.

Най-известната забележителност в Париж, Айфеловата кула, е затворена за посетители, като мениджърите се позоваха на стачката, дворецът във Версай също е затворен, само Лувъра остава отворен.

Повечето французи подкрепят стачките срещу пенсионната реформа

Повечето французи подкрепят стачките срещу пенсионната реформа

61% от анкетираните казват, че Филип не ги е спечелил с разясненията си за реформата