Повечето французи не са убедени от опита на премиера Едуар Филип да обясни новата пенсионна реформа, макар че те подкрепят някои от основните мерки. Това става ясно от ново социологическо проучване на Odoxa-Dentsu Consulting за FranceInfo и Le Figaro, предаде "Политико".

Франция обяви пенсионната реформа – вдига възрастта за пенсиониране

Франция обяви пенсионната реформа – вдига възрастта за пенсиониране

Филип разкри детайли от новата пенсионна реформа

61% от анкетираните казват, че Филип не ги е спечелил с разясненията си за реформата. 70 на сто пък казват, че премиерът не е успял да ги успокои.

Мнозинството подкрепят протестите, които парализираха транспорта в столицата Париж и железопътната мрежа в страната. 68 на сто от респондентите са на мнение, че стачките, които продължават 8 дни поред, са оправдани.

Но голяма част от анкетираните подкрепят някои основни мерки от пенсионната реформа, което може да помогне на правителството да продължи преговорите със заинтересованите страни.

Франция срещу Макрон - втори ден транспортен хаос блокира страната

Франция срещу Макрон - втори ден транспортен хаос блокира страната

Антиправителствен марш, французите не искат да се пенсионират по-късно

63 на сто подкрепят премахване на сложната система от повече от 42 отделни плана за държавно финансиране с универсална система.

51% пък подкрепят предложението за постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 г. Французите ще могат да се пенсионират на 62 г., но с ниска пенсия, която ще се увеличи, ако работят след 64-годишна възраст.

81% от респондентите одобряват плана на правителството за гарантиране на минимална пенсия от 1000 евро.