Върховният комисар за пенсиите към правителството на Франция Жан-Пол Делевойе подаде оставка, след като местни медии разкриха, че не е обявил публично, че е заемал позиции паралелно с поста си в кабинета, информира "Ройтерс".

Стачки усложняват пътуванията във Франция

Стачки усложняват пътуванията във Франция

Очаква се блокиране на търговски центрове и бензиностанции на магистрали

Оставката, първо обявена от вестник "Монд", идва в много решаващ момент за президента Еманюел Макрон, чието правителство е в сблъсък със синдикатите, които обявиха, че няма да прекратят протестите, докато управляващите не оттеглят предложението за пенсионна реформа.

В съобщение френското президентство обяви, че е приело оставката на Жан-Пол Делевойе, който не желае да вреди на работата на правителството.

"Президентът похвали личната му ангажираност и работа върху пенсионната реформа. Оттеглянето му позволява изясняване на ситуацията", се казва в съобщението на Елисейския дворец.

Повечето французи подкрепят стачките срещу пенсионната реформа

Повечето французи подкрепят стачките срещу пенсионната реформа

61% от анкетираните казват, че Филип не ги е спечелил с разясненията си за реформата

През последната седмица се засили натискът върху Жан-Пол Делевойе да подаде оставка заради потенциален конфликт на интереси, след като не е разкрил, че заема 13 позиции, включително като доброволен администратор в център за обучение в сферата на застрахователното дело.

Самият той коментира, че е сгрешил като не е разкрил, че заема други длъжности. Няколко министри го защитиха, като обявиха, че е действал добронамерено.

Франция обяви пенсионната реформа – вдига възрастта за пенсиониране

Франция обяви пенсионната реформа – вдига възрастта за пенсиониране

Филип разкри детайли от новата пенсионна реформа