Свързаният с „Ал Кайда" „Фронтът ал Нусра" се изтеглил от позиции на фронтовата линия срещу „Ислямска държава" северно от Алепо и ги преотстъпил на други бунтовници. Групировката е напуснала район в Северна Сирия, където Турция иска да установи буферна зона, съобщава Ройтерс.

В съобщение „Фронтът ал Нусра" критикува турско-американския план за изгонване на „Ислямска държава" от сирийско-турски граничен регион, отбелязвайки, че целта е да служи в интерес на „турската национална сигурност", а не в борбата срещу президента Башар Асад.

Групировката, която е враг на „Ислямска държава", допълва, че участието в кампанията е забранено.

Според терористичната организация турското правителство и водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава" търсят директна схватка според интересите и приоритетите си, допълвайки, че вземащите участие сирийски групи не го правят по своя воля.

Изправяйки се пред настоящата ситуация, нашата единствена опция е да се изтеглим и да напуснем позициите си по фронтовата линия срещу „Ислямска държава" северно от Алепо, подчертават от организацията и допълват, че други въоръжени фракции могат да заемат позициите.

Но „Фронтът ал Нусра" пояснява, че ще продължи битката срещу „Ислямска държава" в други райони, включително в провинция Хама и до границата с Ливан.