Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и данъчни инспектори са претърсили офисите в Москва на милиардера Михаил Прохоров, чийто вестник е публикувал разкрития за хора, близки до руския президент Владимир Путин. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на четири източника, близки до делата на магната.

Обиските са били извършени в „Онэксим груп”, която управлява активите на 50-годишния Прохоров, който според сп. „Форбс” е 14-ият най-богат човек в Русия със състояние, възлизащо на 7,6 млрд. долара.

Източниците посочват, че причината за обиските не е известна.

ФСБ не е коментирала по казуса. Говорител на данъчните е заявил, че все още нямали никаква информация.

Говорителят на „Онэксим груп” изтъкнал, че данъчните власти са извършвали разследване в компанията. Според него компанията работела в пълно съответствие със закона и била готова да сътрудничи на властите.

Прохоров притежава дялове в предприятието „Уралкалий”, което произвежда калиев карбонат, в производителя на алуминий „Русал” и контролния пакет акции в медийната група РБК, издаваща вестник, който е писал за семейството и приятелите на Путин и техните търговски интереси. Той също е собственик на баскетболния отбор от НБА „Ню Джърси Нетс”.

Източниците съобщават за обиски и в други компании, собственост на Прохоров.