Руската служба за сигурност ФСБ задържа беларуски гражданин за взривяването на два влака в Сибир по заповед на украинските разузнавателни служби като част от кампания за саботажи срещу критична инфраструктура на Русия, съобщава "Ройтерс".

Двете атаки в руския регион Бурятия, който граничи с Монголия и е на хиляди километри от Украйна, бяха извършени на 29 ноември и 30 ноември.

Тогава украински източник разкри, че операциите са били проведени от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), която е искала да прекъсне железопътните линии в Сибир, използвани от Русия за военни доставки.

При първата атака бяха взривени експлозиви в товарен влак, движещ се през Северомуйския тунел. С дължина 15,3 км, тунелът от железопътната линия Байкал-Амур е най-дългият в Русия, с изключение на градските подземни железопътни тунели.

В Русия все пак разследват взрив на жп линията в Сибир

В Русия все пак разследват взрив на жп линията в Сибир

До този момент официални руски служби не са потвърдили нито за образуваното дело и стартиралото разследване

Втората атака беше извършена срещу товарен влак, прекосяващ Чертовския мост в същия регион по железопътна линия, използвана като резервна, след като влаковете бяха отклонени от Северомуйския тунел.

ФСБ обяви, че задържаният от нея беларусин е поставил взривни устройства в двата влака и е получил инструкции от друг свой сънародник, пребиваващ в Литва, който работи за Украйна.

"Той призна, че е извадил осем взривни устройства от скривалище, доставил ги е с частна кола в Бурятия и ги е поставил във вагоните с гориво на влаковете", посочиха от ФСБ и добавиха, че действията на мъжа са причинили "временното блокиране на трафика".

Откакто президентът Владимир Путин изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари 2022 г., Русия беше подложена на редица саботажи срещу различни транспортни и инфраструктурни обекти.

Украинските служби с операция дълбоко в Сибир?

Украинските служби с операция дълбоко в Сибир?

Няма официално потвърждение от нито една от двете страни