Бивши и настоящи съветници на Владимир Зеленски смятат, че липсата на реализъм в посланията на украинския президент подкопава доверието в него, пише Financial Times.

Ежедневните съобщения на Зеленски винаги съдържат послание за напредъка на Украйна, което трябва да вдъхва оптимизъм както у дома, така и в чужбина, а лошите новини подлежат на строга цензура, пише вестникът.

Тъй като Украйна постигна малко военни успехи тази година и западната подкрепа намалява, комуникационната стратегия създава разрив между президентската администрация и военното ръководство, казаха източници, включително военни, пред Financial Times.

"Трябва да добавим реализъм", каза един от събеседниците на изданието. "Трябва да бъдем толкова смели за това, колкото бяхме на 24 февруари [2022]."

Политическите съперници започнаха открито да критикуват Зеленски, припомня Financial Times, като дава за пример неотдавнашните изказвания на кмета на Киев Виталий Кличко.

Украинските военни, според изданието, смятат, че разликата между официалните изявления и ситуацията на място става очевидна, което не мотивира нито украинците, нито западните партньори на страната. Но Зеленски, се казва в статията, вижда оптимизма като единствения начин да успокои съмняващите се и да укрепи доверието сред украинския бизнес, който остава важен източник на данъчни приходи за военните усилия.

"Ако сме песимисти, можем да очакваме хората да спрат да развиват бизнеса си в Украйна и да спрат да плащат данъци, а ние няма да имаме достатъчно пари, за да продължим да се борим", каза украински служител пред вестника, пожелал анонимност.

Разликите станаха очевидни в началото на ноември, когато главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валери Залужни каза пред The ​​Economist, че войната е в задънена улица. Източник на Financial Times каза, че откровеността на Залужни е "изненадала много украинци" и някои западни лидери дори са се обадили в Киев, за да попитат какво означава това.

Стратегията на оптимизма първоначално проработи, помагайки на украинците да повярват в себе си и способността си да устоят на инвазията, но сега създаде объркваща история, в която "очакванията са твърде високи и не отговарят на реалното състояние на нещата", Ирина Золотар, съветник на бившия министър на отбраната на Украйна Алексей Резников, каза пред изданието.

Русия: Западът търси кой да замени Зеленски

Русия: Западът търси кой да замени Зеленски

Спрягат се имената на няколко потенциални кандидати за президент