Страните от Г-7 са готови да отговорят с нови сурови санкции, които биха могли да включват забрана на полетите на Iran Air до Европа, ако Иран продължи с прехвърлянето на балистични ракети с малък обсег на Русия, каза високопоставен американски служител, цитиран от Ройтерс.

"Нашето послание днес е, че ако Иран продължи да предоставя на Русия балистични ракети, реакцията на международната общност ще бъде бърза и тежка", каза служителят пред малка група репортери.

Съединените щати се присъединиха към съюзниците от Г-7 в издаване на изявление, предупреждаващо Ислямската република да не продължава с прехвърлянето на ракети след материал на Ройтерс, че Техеран е предоставил на Русия голям брой мощни балистични ракети земя-земя за използване при нейната инвазия на Украйна.

Служителят, пожелал анонимност, каза, че един от разглежданите варианти "би имал ефекта от прекратяване на полетите от Iran Air, нейния водещ държавен превозвач, до Европа."

Служителят каза, че докато Съединените щати не са успели да потвърдят, че прехвърлянето вече е извършено, както съобщи Ройтерс, очевидно е имало усилие от страна на Техеран да напредне в преговорите с Москва за ракетите.

Ограниченията на Съвета за сигурност на ООН върху износа от Иран на някои ракети, дронове и други технологии изтекоха през октомври. Въпреки това Съединените щати и Европейският съюз запазиха санкциите върху програмата на Иран за балистични ракети на фона на опасенията относно износа на оръжия за неговите подставени лица в Близкия изток и за Русия.

Балистичните ракети биха били ново мощно оръжие, което Русия да използва във войната си в Украйна.

Съединените щати заявиха, че Иран вече е предоставил на Русия дронове, управляеми авиационни бомби и артилерийски боеприпаси, които Москва е използвала за нападение срещу украински цели.

Вашингтон е нащрек от една година заради "безпрецедентно руско-иранско отбранително партньорство", което ще помогне на Москва да продължи войната си в Украйна, както и да представлява заплаха за съседите на Иран.

Иран отвъд дебелата сянка на войната в Газа

Иран отвъд дебелата сянка на войната в Газа

Основният риск пред режима на аятоласите продължава да бъде от вътрешно-политическо, а не от външно за страната естество