Министърът на военния кабинет на Израел Бени Ганц призова в сряда за провеждане на избори през септември, като цитира необходимостта от "поддържане на единството" и "подновяване на доверието" в правителството, съобщава The Times of Israel.

Това е първият път, когато Ганц отправя такова искане, откакто се присъедини към правителството по спешност след нападението на "Хамас" на 7 октомври.

"Трябва да се споразумеем за дата за избори през септември, около година след войната, каза Ганц в телевизионен брифинг. Определянето на такава дата ще ни позволи да продължим военните усилия, като същевременно сигнализира на гражданите на Израел, че скоро ще възобновим доверието им в нас."

Ганц казва, че е обсъдил въпроса с премиера Бенямин Нетаняху през последните седмици и планира да продължи да го прави.

Нетаняху и Ганц се договориха да формират "извънредно" правителство

Нетаняху и Ганц се договориха да формират "извънредно" правителство

Опозиционният лидер Яир Лапид засега не планира да участва в него

Ганц също предположи, че предсрочните избори ще осигурят на Израел международна легитимност, очевидно спекулирайки, че това ще доведе до изхвърлянето на крайнодесните партии от властта.

Нетаняху многократно се е изказвал против изборите. Според него, това ще попречи на Израел да победи "Хамас", ще парализира преговорите за заложници и ще предизвика по-големи обществени разцепления.

"Хамас" се придържа към условията си за прекратяване на огъня, включително изтегляне на израелската армия от Газа. Това заяви ръководителят на движението Исмаил Хания.

Хамас се придържа към условията си за прекратяване на огъня

Хамас се придържа към условията си за прекратяване на огъня

Движението настоява за изтегляне на израелската армия от Газа

Той подчерта, че "Хамас" продължава да отстоява исканията си. По думите му движението настоява за постоянно прекратяване на огъня, всеобхватно и пълно изтегляне на Израел от Ивицата Газа, връщане на всички разселени хора по домовете им, предоставяне на цялата необходима помощ за палестинците в Газа.

Също така "Хамас" държи на възстановяването на Ивицата, вдигане блокадата и постигането на почтена сделка за размяна на заложници.

Израел бе подложен на международен натиск заради високия брой цивилни жертви в Газа и убийството на хуманитарни работници. 

В страната продължават многохилядните протести срещу Нетаняху и неговият неуспех да прибере заложниците от Газа.