Гърците са възмутени от четенето на Корана във византийската катедрала „Света София“ в Истанбул. Отказват масово резервации за посещение в Турция, съобщава кореспондентът на БНР в Атина. 

Гръцкото министерство на външните работи излезе остра официална нота, в която поведението на турските власти се оценява като “цинична провокация и проява на неразбираем фанатизъм“.

В медиите бившият министър на външните работи и депутат от Нова Демокрация - Дора Бакояни, заяви, че не може да се говори за европейска ориентация на Турция, която не уважава религиозните чувства на християните.

Опозицията спешно е поискала среща в парламента с външния министър.

Дори в управляващата коалиция настъпило напрежение, след като националистите от партията „Независими гърци“ искат външният министър Никос Кодзиас да организира международна реакция срещу поведението на Анкара по отношение на четенето на Корана в катедралата, която се намира под егидата на ЮНЕСКО.

В отговор гърците призовават в социалните мрежи да не се ходи в Турция, тъй като "Света София" е вече джамия“. Други настояват в катедралата да се извършва литургия за Великден.