24-часова национална стачка блокира Гърция.

Стачката е организирана от гръцките синдикати като протест срещу проектобюджета за 2009 година, който ще бъде обсъждан тази седмица в парламента.

Общата конфедерация на труда /ГСЕЕ/ и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) са недоволни също от данъчната политика на правителството и приватизирането на компанията Олимпик Еърлайнс.

Милиони гърци стачкуват днес и очакваме от тях да маршируват пред парламента по-късно",каза говорителя на Общата конфедерация на труда Ефстатиос Анестис.

"Искаме правителството да чуе гневът на хората и да промени политиката си".

Авио-диспечърите ще спрат работа от 12:00 до 04:00 часа сутринта и ще поемат само спешни полети. Олимпик Еърлайнс прекрати 152 вътрешни и международни полета.

Болниците работят само за спешни случаи. Училищата и банките са затворени. По-голяма част от местните журналисти също са се присъединили към стачката, обявявайки ден без новини.

Тази стачка е само началото. Ние няма отново да бъдем жертвите. Достатъчно! - са лозунгите, които скандират протестиращите.

Синдикалистите твърдят, че очакваното съкращение на работни места и парламентарните реформи в Гърция, ще докарат гръцкия народ до просешка тояга.

Един от всеки петима гърци живее под прага на бедността, печелейки по-малко от 5,000 евро на година, съобщава Reuters.

Гръцкият премиер Костас Караманлис, обеща да вземе мерки за да защити потребителите от покачването на цените и да компенсира работниците от приватизацията на компаниите.