Председателят на сенатската комисия по външни работи на САЩ Робърт Менендес даде зелена светлина за продажбата на изтребители F-35 на Гърция, съобщава в. "Катимерини".

Той обяви това на икономическия форум "Делфи" във Вашингтон.

Съгласно процедурата заместник-председателят на комисията от Републиканската партия Джим Рийс и председателят и заместник-председателят на съответната комисия в Камарата на представителите (Майкъл Маккол и Грегъри Микс) също трябва да дадат съгласието си.

И Гърция поиска да купи F-35

И Гърция поиска да купи F-35

Премиерът Кириакос Мицотакис лобира за сделката при визитата си в Белия дом

След като този консенсус бъде постигнат, което се очаква да стане след известно време, американското правителство ще уведоми официално Конгреса за продажбата на F-35 на Гърция. Оттам ще бъде следвана предвидената процедура за ратифициране на договора за отбрана.

През юни миналата година стана ясно, че Гърция ще подаде официално искане за закупуване на неопределен брой модерни изтребители F-35 от САЩ, след като по-рано беше подписано решение за тяхното придобиване.

Придобиването на F-35 ще "укрепи отбранителните способности на Гърция, ще задълбочи оперативната съвместимост между САЩ и Гърция в рамките на НАТО, осигурявайки регионална стабилност", заяви тогава посланикът на САЩ в Гърция Джордж Цунис.