Министерството на финансите изработи нов план за изплащане на дългове, създадени по време на пандемията, съобщи "Катимерини".

Планът ще бъде представен на кредиторите на Гърция. Очаква се разговорите да приключат следващата седмица и тогава ще бъде обявен окончателният план, за да могат данъкоплатците да знаят как точно ще се справят с дълговете, родени от пандемията.

Източници казват, че правителственият план предвижда увеличаване на броя на траншовете от настоящите 24 безлихвени вноски до 72 транша с 2,5% лихва, както и включването на данък върху доходите и, най-вероятно единния данък върху собствеността (ENFIA).

В Гърция мислят и за задължителна ваксинация

В Гърция мислят и за задължителна ваксинация

Кампанията цели да обхване определени професионални групи

Въз основа на плана, дълговете, които бяха замразени по време на първото и второто блокиране и данък върху доходите и вноските на ENFIA, ще влязат в този извънреден план за погасяване, който ще започне да действа през 2022 г.

Планът ще бъде отворен за компании, които са прекратили дейността си, професионалисти на свободна практика, работници в затворени предприятия, на които договорите са били спрени, и наемодатели, които са събирали намалени наеми.

След 31 декември ще бъде възможно тези просрочени задължения да бъдат въведени в схема за плащане с опции за погасяване на 24 месечни вноски без лихва или в 72 месеца с лихва от 2,5%. Първият транш ще бъде платен до 31 януари 2022 г., а останалите в последния работен ден на всеки месец, който следва.

Дълговете, допустими за включване, не трябва да бъдат в състояние на принудително събиране или да се отнасят до данък върху добавената стойност, данъци върху заплатите, наследство, дарения или концесионни вноски, допълнителни налози или глоби от данъчни и митнически проверки.

Има и предложението за включване на имотния данък и задълженията за данък върху доходите, но последната дума за това ще имат кредиторите.