Правовият режим в Егейско море и способността на Гърция да упражнява суверенните си права не могат да бъдат поставени под съмнение, съобщава Александрос Гениматас говорител на външно министерство на Гърция, цитиран от "Грийк рипортър".

Той отговаря на изявление, на турското външно министерство, което обвинява Гърция, че е злоупотребила с екологичните програми на ЕС във връзка с проблеми в Егейско море.

Гениматас коментира, че "правният режим в Егейско море и освен това правото на Гърция да упражнява суверенитета си, произтича от международното право, което разбира се включва и очертаването на райони със защитени екосистеми и не може да бъде поставено под въпрос. Турция неотдавна повтори намерението си да продължи курса за влизане в Европейския съюз. Очевидно е, че първото, което трябва да направи, ако иска да постигне това, е спазването на международното право и европейското законодателство", допълва той.

Напрежение в Егейско море

Напрежение в Егейско море

Турски самолети 28 пъти влезли в Гърция

Хами Акой, говорителят на турското МВнР коментира, че "е добре известно, че Гърция отдавна използва екологичните програми на ЕС, преди всичко "Натура 2000 "по отношение на егейските въпроси. Този път обаче гръцкият президент Павлопулос направи изявление за свързаност между мрежата "Натура 2000", границите и територията. Тези изявления нямат правно действие. Освен това подобни изявления са с характер на признание, че Гърция просто нарушава екологичните програми на ЕС като "Натура 2000" според политическата си целесъобразност."

"Турция, както и досега, както и занапред, няма да приеме никакви факти, които Гърция представя за географските образувания в Егейско море, чийто правен статут се оспорва. Ние отново предупреждаваме ЕС да не се превръща в инструмент на политическите машинации на Гърция", допълва Акой.

Турски товарен кораб и гръцки военен кораб се удариха в Егейско море

Турски товарен кораб и гръцки военен кораб се удариха в Егейско море

Няма ранени и сериозни материални щети