Гърция планира да купи от САЩ три безпилотни летателни апарата с възможности за наблюдение от Черно море до Либия, заяви в петък министърът на отбраната на Гърция Никос Папагиотопулос, съобщава държавната информационна агенция ANA-MPA, цитирана от "Катимерини".

не ми казвайте, че не трябва да инспектираме региона до Либия и че трябва да ходим само от Еврос до Крит, като се имат предвид най-новите развития", обяснява той пред депутатите по време на дебат относно проектозакон за надграждане на гръцките изтребители Ф-16 и "Мираж".

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Той вижда добри и открити отношения с Путин и Тръмп, заедно ще постигат мир

Панагиотопулос прави препратка към споразумението за морска граница между Анкара и Триполи, което Гърция обяви за невалидно и незаконно.

Министърът допълва, че Съветът за външни работи и отбрана на Гърция, предварително е одобрил придобиването на още два дрона, направени в Израел, отделна програма.

Правителството поддържа контакт и със Солунския университет "Аристотел" за производство на дронове на местно ниво.

"Възползвайки се от таланта и изобретателността на изследователския екип, европейските възможности за финансиране, нашата отбранителна индустрия и конкретен график, скоро ще имаме гръцки БПЛА", обяснява той и допълва, че преподавателите и студентите на университета вече са разработили 3-4 прототипи, като още един ще бъде тестван през лятото в Тесалия, централна Гърция.

Русия за Средиземно море: САЩ няма да позволи военен конфликт Гърция-Турция

Русия за Средиземно море: САЩ няма да позволи военен конфликт Гърция-Турция

Не и в рамките на НАТО, а "Русия се интересува от многостранно сътрудничество с ЕС"